Έχεις εντερικό συναίσθημα; Τρόποι για να βελτιώσετε την υγεία του εντέρου σας

1
Έχεις εντερικό συναίσθημα;  Τρόποι για να βελτιώσετε την υγεία του εντέρου σας

Το «Άκου το ένστικτό σου» έχει γίνει μια κουβέντα στη σημερινή κοινωνία που έχει επίγνωση και συνείδηση. Ενώ η φράση χρησιμοποιείται για να αναφέρεται στη διαίσθησή μας, η σύνδεσή της με το έντερο δεν είναι τυχαία.

Το έντερο αναφέρεται συχνά ως ο δεύτερος εγκέφαλος λόγω των βακτηρίων και των νεύρων που περιέχονται εκεί και ελέγχουν τον εγκέφαλό μας. Δεν είναι υπεύθυνο μόνο για ορισμένες ζωτικές σωματικές λειτουργίες αλλά και για τη διάθεσή μας.

Τολμούμε να αποκαλύψουμε το μυστήριο του εντέρου μας και να μάθουμε πώς να βελτιώσουμε την υγεία του εντέρου μας ώστε να μπορούμε να απολαμβάνουμε μια γεμάτη ζωή.

Γιατί είναι σημαντική η υγεία του εντέρου;

Το έντερο περιέχει ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο βακτηρίων, μυκήτων και ιών, περίπου 1.000 είδη ζυγίζει περίπου τρία κιλά. Συλλογικά, ονομάζονται μικροβίωμα του εντέρου. Αλλά αυτά τα βακτήρια δεν είναι επιβλαβή. Αντίθετα, ωφελούν την υγεία και τη διαβίωση μας. Είναι υπεύθυνοι για την πέψη των τροφών, την απαλλαγή από τις τοξίνες και για να μας κρατούν χαρούμενους και υγιείς.

Εκτός από τη διάσπαση της τροφής, το μικροβίωμα στο έντερο μας διατηρεί ανέπαφο το ανοσοποιητικό μας σύστημα για να μας αποτρέψει από ασθένειες. Στην πραγματικότητα, Το 70% – 80% του ανοσοποιητικού μας συστήματος βρίσκεται στο έντερο.

Μελέτες έχουν επίσης αποκαλύψει μια σχέση μεταξύ της υγείας του εντέρου μας και της ψυχικής υγείας. Υπάρχει κάτι που λέγεται το Microbiome Gut Brain (MGB) Άξονας που συνδέει το μικροβίωμα του εντέρου μας με τον εγκέφαλό μας μέσω του νευρικού συστήματος. «Ρυθμίζει τη διάθεσή μας, την απόκριση σε στρεσογόνους παράγοντες, την κίνηση και την ικανότητα να σχηματίζουμε αναμνήσεις και να επεξεργαζόμαστε πληροφορίες». Επίσης, περισσότερο από το 90% της σεροτονίνης μας – της ορμόνης της ευτυχίας – παράγεται στο έντερο. Εάν το μικροβίωμα του εντέρου μας βρίσκεται σε δυσβίωση, μια ανισορροπία μικροοργανισμών, επηρεάζονται και αυτές οι λειτουργίες.

Ανθυγιεινό έντερο: οι αιτίες

Δυστυχώς, περίπου το 40% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου εμφανίζει α τουλάχιστον ένα σύμπτωμα πεπτικού προβλήματος σε κάθε δεδομένη στιγμή. Αυτό επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα της ζωής μας. Δεν είναι μόνο το άγχος της ζωής μας που μπορεί να προκαλέσει εντερικά προβλήματα, αλλά και ο τρόπος που θεραπεύουμε τον εαυτό μας με αντιβιοτικά.

Η Dr Grace Liu, γνωστή και ως Η θεά του εντέρουμοιράστηκε τα παρακάτω σε συνέντευξή του για τη σειρά Gaia Healing Matrix: «Εδώ, στον δυτικό κόσμο, οι μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και μετά από μια θεραπεία αντιβιοτικών, εξαντλούμε τόσο μεγάλη ποσότητα μικροβιώματος. Μπορούμε κυριολεκτικά να χάσουμε το 1/3 ή το 2/3 του συνόλου του μικροβιώματος μας με έστω και μία σειρά αντιβιοτικών και δεν επιστρέφει ποτέ ξανά για μερικούς ανθρώπους».

Αν θέλουμε να βελτιώσουμε το μικροβίωμα μας, πρέπει να μάθουμε κάτι από τους πολιτισμούς των οποίων η υγεία του εντέρου ευδοκιμεί. Αυτοί είναι οι Amish και οι Blue Zoners. Οι τελευταίοι ζουν σε γεωγραφικές περιοχές που ονομάζονται Μπλε Ζώνες, όπου οι άνθρωποι είναι οι πιο υγιείς και ζουν περισσότερο. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτές οι καλλιέργειες έχουν ποικίλο μικροβίωμα, συμπεριλαμβανομένων ειδών που έχουν εξαφανιστεί στον δυτικό κόσμο.

Η Δρ Γκρέις Λιου προσθέτει: «Λοιπόν, ο τρόπος που βλέπω το μικροβίωμα, είναι κάπως σαν ένα χαρτοφυλάκιο πλούτου. Εδώ στον δυτικό κόσμο, έχουμε χρεοκοπήσει όσον αφορά το μικροβίωμα μας».

Πώς να βελτιώσετε την υγεία του εντέρου σας;

Ακόμα κι αν δεν έχουμε πολλά ζωτικά είδη στο μικροβίωμα του εντέρου μας, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορούμε να εμπλουτίσουμε το χαρτοφυλάκιο μικροβιώματος μας μέσω διατροφής, αποτοξίνωσης και προβιοτικών. Εδώ είναι πώς.

Ίνα, ίνα, ίνα.

Διαιτητικές ίνες προάγει την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων. Υπάρχουν δύο τύποι φυτικών ινών, καθένας από τους οποίους έχει τα δικά του οφέλη για το έντερο σας. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες βοηθούν στην κίνηση του εντέρου, αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα και σας χορταίνουν. Βρίσκεται στα δημητριακά, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, τα όσπρια και την εξωτερική φλούδα των ριζικών λαχανικών.

Οι διαλυτές φυτικές ίνες, από την άλλη πλευρά, επιβραδύνουν την πέψη και ρυθμίζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Περιέχεται στα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, όσπρια και βρώμη.

30 γραμμάρια διαιτητικών ινών είναι η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα.

Τρώτε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

Οι διαιτητικές ίνες έχουν μια εκπληκτική ποιότητα που ονομάζεται ζυμωσιμότητα. Αυτός είναι ο βαθμός στον οποίο μια ίνα διασπάται από τα βακτήρια του εντέρου μας. Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση περιέχουν φυσικούς μικροοργανισμούς που ονομάζονται προβιοτικάπου ενισχύουν τη χλωρίδα του εντέρου μας.

Προσπαθήστε να προσθέτετε καθημερινά στη διατροφή σας μια μερίδα από τα ακόλουθα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση: kimchi, ξινολάχανο, γιαούρτι, κομπούχα, κεφίρ και λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως τουρσιά και κρεμμύδια.

Εάν αισθάνεστε ότι χρειάζεστε μια επιπλέον ενίσχυση προβιοτικών, δοκιμάστε προβιοτικά συμπληρώματα. Αυτά τα ζωντανά βακτήρια και οι ζύμες αποκαθιστούν την ισορροπία του μικροβιώματος σας.

Τρώτε πρεβιοτικά

Αυτό που τρέφονται με τα προβιοτικά είναι τα πρεβιοτικά,λιπάσματα στους κήπους μας„. Είναι απαραίτητα για τη διατήρηση του οικοσυστήματος μας ανέπαφο και περιέχονται σε τρόφιμα όπως τα κρεμμύδια, το σκόρδο, οι ντομάτες, οι μπανάνες, τα σπαράγγια και το κιχώριο.

Αντικαταστήστε τη ραφιναρισμένη ζάχαρη με βιολογική σοκολάτα

Οι υπερβολικές ποσότητες επεξεργασμένης ζάχαρης και τεχνητών γλυκαντικών μπορεί να προκαλέσουν δυσβίωση του μικροβιώματος. Στα περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα και έτοιμα γεύματα περιέχονται μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένης ζάχαρης.

Φυσικά, δεν είναι όλη η ζάχαρη κακή, μάλλον είναι ζωτικής σημασίας για εμάς. Αντί όμως να καταναλώνετε «κακή» ζάχαρη, εφαρμόστε τη φυσική ζάχαρη (υδατάνθρακες) στη διατροφή σας με τη μορφή φρούτων και λαχανικών.

Ακριβώς όπως ένα ναρκωτικό, η ζάχαρη είναι εθιστική. Πολλές φορές το χρησιμοποιούμε προσθέστε μια πρέζα γλυκύτητα στη ζωή μας και να μας φτιάξει τη διάθεση. Ωστόσο, μετά την αρχική βιασύνη ζάχαρης έρχεται α συντριβή ζάχαρης που προκαλείται από την υπερβολική εργασία της ινσουλίνης και των ορμονών του στρες. Αυτό μας αφήνει να νιώθουμε λήθαργο.

Αντίθετα, προσπαθήστε να καλλιεργήσετε τα συναισθήματά σας για να αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης να βλάψει το μικροβίωμα του εντέρου σας. Εναλλακτικά, κάντε τη χάρη στον εαυτό σας και αφεθείτε σε μερικά βιολογική σοκολάτα. Είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά όπως μαγνήσιο, ψευδάργυρος και ασβέστιο και ενισχύει φυσικά τα επίπεδα σεροτονίνης σας. Για κάποιο λόγο οι Μάγια αποκαλούσαν το κακάο «η τροφή των θεών».

Καλόν ύπνο

Στην πολυάσχολη σύγχρονη ζωή μας, τείνουμε να παραμελούμε τον ύπνο. Ωστόσο, Οι ρυθμοί του σώματός μας υπαγορεύουν την υγεία του εντέρου μας. Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, δίνουμε τη θέση μας στα φλεγμονώδη βακτήρια να ανθίσουν στο έντερό μας, ενώ τα υγιή βακτήρια μειώνονται.

Επιπλέον, ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα πείνας και να οδηγήσει σε παχυσαρκία. Επομένως, φροντίστε να κοιμάστε όσο πιο συχνά μπορείτε.

Εξασκηθείτε στη συνειδητή διατροφή

Ενσυνείδητο φαγητό σημαίνει να δίνετε προσοχή σε όλες τις αισθήσεις σας ενώ τρώτε: όσφρηση, αφή, γεύση, όραση, ακοή. Μετατρέψτε την γευστική σας εμπειρία σε ιεροτελεστία. Αυτό θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα την όρεξή σας και θα σας αποτρέψει από την υπερκατανάλωση τροφής, θα βρείτε χαρά και εκτίμηση στο φαγητό σας και θα βοηθήσει την πέψη σας.

Ενώ τρώτε, μασήστε σωστά την τροφή σας, ώστε το σάλιο σας να απελευθερώσει ένζυμα που βοηθούν στην πέψη. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι είστε χωρίς άγχος ενώ τρώτε το γεύμα σας και αποφύγετε να καταναλώνετε πάρα πολλά ποτά καθώς θα μπορούσαν να υπερφορτώσουν το πεπτικό σας σύστημα.

Όλοι έχουμε την τάση να επικεντρωνόμαστε στην απόκτηση πλούτου, αλλά πόσο συχνά σταματάμε και σκεφτόμαστε τον πλούτο του μικροβιώματος του εντέρου μας; Για να εγγυηθείτε μια υγιή και γεμάτη ζωή, φροντίστε να φροντίζετε την υγεία του εντέρου σας και μην ξεχνάτε να ακούτε το έντερο σας!

Πηγές

https://sons.co.uk/blogs/journal/what-is-the-gut-microbiome

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33803407/

https://www.biocare.co.uk/news/microbiome-gut-brain-axis-what-you-need-to-know.html

https://www.nutritionist-resource.org.uk/articles/digestive-problems.html#howdoesthegutwork

https://www.gaia.com/video/gut-goddess

https://theendocrinedoc.co.uk/topic-of-the-month/the-blue-zones-secrets-to-a-long-and-healthy-life/

https://www.nutrition.org.uk/healthy-sustainable-diets/starchy-foods-sugar-and-fibre/fibre/?level=Health%20professional

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29244718/

https://gutscharity.org.uk/advice-and-information/health-and-lifestyle/prebiotics-probiotics/

https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/enjoy-food/eating-with-diabetes/food-psychology/sugar-cravings

https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/features/what-happens-your-body-hour-after-sugar-binge-a6701051.html

https://gutology.co.uk/blogs/immune/could-your-gut-health-be-affecting-your-sleep

https://www.nhft.nhs.uk/download.cfm?doc=docm93jijm4n13965.pdf&ver=37773

Φωτογραφία από Jonas Kakaroto επί Ξεβιδώστε

Schreibe einen Kommentar