Βιώσιμη Γήρανση επί τόπου | Πόροι γήρανσης επιτόπου
November 18, 2022Εάν πραγματικά πιστεύετε ότι το περιβάλλον είναι λιγότερο σημαντικό από την οικονομία, προσπαθήστε να κρατήσετε την αναπνοή σας ενώ μετράτε τα χρήματά σας.
~ Guy McPherson, επιστήμονας και καθηγητής
Πράσινη γήρανση στον τόπο: 4 συστατικά
Η γήρανση στη θέση και η πράσινη κατασκευή/αναδιαμόρφωση είναι δύο μεγάλες τάσεις για τον 21ο αιώνα που μπορούν δυνητικά να δράσουν συνεργικά για να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους να παραμείνουν ανεξάρτητοι και υγιείς ενώ υποστηρίζουν το περιβάλλον. Οι 4 συνιστώσες της πράσινης γήρανσης είναι οι Πράσινες Στρατηγικές, ο Καθολικός Σχεδιασμός, οι Υποστηρικτικές Τεχνολογίες και οι Παραδοσιακές Εξελίξεις Γειτονιάς (TND):
#1 Οι πράσινες στρατηγικές για το σπίτι αποτελούνται γενικά από 5 στοιχεία
- Φιλική προς το περιβάλλον κατασκευή- Χρήση ανανεώσιμων υλικών και ανακυκλωμένου περιεχομένου, καθώς και σχεδιασμός/προσανατολισμός σπιτιού που εκμεταλλεύεται το φυσικό φως.
- Εξοικονόμηση ενέργειας- Χρήση ενεργειακά αποδοτικών λαμπτήρων, συσκευών, παραθύρων και συστημάτων θέρμανσης νερού με χαρακτηρισμούς ENERGY STAR.
- Εξοικονόμηση νερού- Αντικατάσταση παλαιών (ή αγοράς νέων), βρύσες, ντους και τουαλέτες με εξαρτήματα χαμηλής ροής, θερμοσίφωνες χωρίς δεξαμενή, συστήματα άρδευσης χαμηλού όγκου, συστήματα συλλογής βρόχινου νερού και συστήματα ανακύκλωσης ζεστού νερού.
- Υγιεινή ποιότητα εσωτερικού χώρου- Χρήση χρωμάτων, φινιρισμάτων και χαρτιών τοίχων με χαμηλή περιεκτικότητα σε VOC, συστημάτων θέρμανσης και εξαερισμού εναλλασσόμενου ρεύματος για αποτελεσματικό και σωστά αεριζόμενο σπίτι, ανεμιστήρες μπάνιου-κουζινών για τον κύκλο του καθαρού αέρα.
- Έξω από το σπίτι- Διατήρηση δέντρων και άλλης αυτοφυούς βλάστησης, εξωραϊσμός με φυτά κατάλληλα για το κλίμα – και ομαδοποίηση ανάλογα με τις ανάγκες σε νερό, περιορίστε τις στερεές επιφάνειες όπως το σκυρόδεμα σε αντάλλαγμα για διαπερατές επιφάνειες, όποτε είναι δυνατόν.
#2 Καθολική σχεδίαση Καθολική σχεδίαση είναι η δημιουργία περιβαλλόντων και προϊόντων που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν από όλους τους ανθρώπους στο μέγιστο δυνατό βαθμό, χωρίς την ανάγκη προσαρμογής ή εξειδίκευσης. Ο καθολικός σχεδιασμός είναι η κληρονομιά του αείμνηστου Ron Mace, της FAIA, και ιδρυτή του Κέντρου Καθολικού Σχεδιασμού στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. Το όραμά του για έναν κόσμο προσβάσιμο σε όλους ανεξαρτήτως ικανοτήτων πραγματοποιείται μέσα από ένα σύνολο 7 αρχών σχεδιασμού:
- Δίκαιη χρήση – Η σχεδίαση δεν μειονεκτεί ούτε στιγματίζει καμία ομάδα χρηστών και είναι εμπορεύσιμη σε άτομα με διαφορετικές ικανότητες.
- Ευελιξία στη χρήση – Ο σχεδιασμός φιλοξενεί ένα ευρύ φάσμα ατομικών προτιμήσεων (δηλ., L/R χέρι) και ικανοτήτων. παρέχει επιλογή σε μεθόδους χρήσης.
- Απλή και διαισθητική χρήση – Η χρήση του σχεδίου είναι εύκολα κατανοητή, ανεξάρτητα από την εμπειρία, τις γνώσεις, τις γλωσσικές δεξιότητες ή το τρέχον επίπεδο συγκέντρωσης του χρήστη. εξαλείφει την περιττή πολυπλοκότητα.
Αισθάνομαι πιο σίγουρος από ποτέ ότι η δύναμη να σώσει τον πλανήτη ανήκει στον μεμονωμένο καταναλωτή.
~ Ντένις Χέις
- Αντιληπτές πληροφορίες – Ο σχεδιασμός μεταδίδει αποτελεσματικά τις απαραίτητες πληροφορίες στον χρήστη, ανεξάρτητα από τις συνθήκες περιβάλλοντος ή τις αισθητηριακές ικανότητες του χρήστη. χρησιμοποιεί εικόνες, ηχητικές ή τακτικές μεθόδους.
- Ανοχή για σφάλματα – Ο σχεδιασμός ελαχιστοποιεί τους κινδύνους και τις δυσμενείς συνέπειες τυχαίας ή ακούσιας κόπωσης. Τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται περισσότερο θα πρέπει να είναι πιο προσιτά ή να περιλαμβάνονται χαρακτηριστικά που δεν είναι ασφαλή.
- Χαμηλή φυσική προσπάθεια – Ο σχεδιασμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά και άνετα και με ελάχιστη κόπωση.
- Κατάλληλο μέγεθος και χώρος – Παρέχεται το κατάλληλο μέγεθος και χώρος για προσέγγιση, προσέγγιση, χειρισμό και χρήση, ανεξάρτητα από το μέγεθος του σώματος, τη στάση ή την κινητικότητα του χρήστη. Η Universal Design κυμαίνεται από το δομημένο περιβάλλον (δηλαδή, ράμπες και ράγες) έως προσωπικά αντικείμενα (π.χ. σκεύη OXO).
#3 Υποστηρικτικές Τεχνολογίες Καινοτομίες τεχνητής νοημοσύνης για τη γήρανση επί τόπου, ηλεκτρονικά πανταχού παρόντα συστήματα παρακολούθησης (τηλέφωνο). καθώς άλλες βοηθητικές συσκευές που διευκολύνουν τη γήρανση στη θέση τους.
#4 Παραδοσιακές Εξελίξεις Γειτονιάς Νεο-παραδοσιακές γειτονιές ή αυτά που έχουν ονομαστεί Παραδοσιακές Εξελίξεις Γειτονιάς, είναι ένα άλλο κομμάτι του παζλ πράσινης γήρανσης στη θέση. Ένα TND περιέχει μερικά από τα ακόλουθα στοιχεία:
-Κέντρα των πόλεων και καταστήματα σε κοντινή απόσταση με τα πόδια
-Στέγαση διαφορετικών τύπων για να φιλοξενήσει οικογένειες διαφορετικών μεγεθών/περιστάσεων
-Πολυγενεές
– Βεράντες στα σπίτια
-Στενοί πεζόδρομοι
– Τοποθεσίες σε γραμμές συγκοινωνίας/λεωφορείων
-Μικτή χρήση (εμπορική και οικιστική)
Τα TND είναι μια εναλλακτική λύση στην αστική εξάπλωση και την αυτόματη εξάρτηση. Αυτό διατηρεί την ύπαιθρο και τη γεωργική γη, ενώ μειώνει την απομόνωση των προαστίων των ηλικιωμένων που γερνούν επί τόπου.
Η γήρανση στη θέση είναι πράσινη και υποστηρίζει τη βιωσιμότητα αναδιαμορφώνοντας στίχους που γκρεμίζονται για να ξαναχτιστούν. Εάν η κατασκευή μιας νέας κατασκευής είναι πιο φιλική από περιβαλλοντική άποψη, τότε σκεφτείτε Παθητικά Κτίρια. Επιπλέον, το πράσινο περιλαμβάνει τη ζωή σε ένα υγιές περιβάλλον, το οποίο είναι απαραίτητο καθώς οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν αυξανόμενες αναπηρίες. Ο συνδυασμός της γήρανσης στη θέση του με πράσινα στοιχεία, καθολική σχεδίαση, υποστηρικτικές τεχνολογίες και παραδοσιακές εξελίξεις στη γειτονιά, έχει ως αποτέλεσμα τα σπίτια/γειτονιές να είναι πιο ασφαλή, πιο υγιεινά, όμορφα, άνετα, πιο πολύτιμα και να υποστηρίζουν το περιβάλλον. Η γήρανση στη θέση του και ο Green είναι εδώ για να μείνει.
Βλέπω