Γιατί κιτρινίζει ο άνηθος μου

7
Γιατί κιτρινίζει ο άνηθος μου

Ο άνηθος είναι ένα από τα πιο ευεργετικά φαρμακευτικά βότανα στον πλανήτη. Είναι χρήσιμο για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού, της χοληστερόλης και της καρδιακής νόσου και βοηθά στη χαλάρωση του στομάχου με τις φλεγμονώδεις ιδιότητές του.

Μάλλον είστε τυχεροί αν έχετε αυτό στην αυλή σας!

Για πολλά χρόνια, ο άνηθος χρησιμοποιείται ως γευστικό μπαχαρικό σε πιάτα παράλληλα για ιατρικούς σκοπούς. Κανείς δεν θέλει να αναρωτηθεί γιατί κιτρινίζει ο άνηθος μου?‘ γιατί είναι τόσο εκπληκτικό και θρεπτικό.

Η περίοδος συγκομιδής του είναι ήδη σύντομη, από τις αρχές της άνοιξης έως τις αρχές του καλοκαιριού σε ένα φυσικό περιβάλλον. Έτσι, αν αρχίσετε να αναρωτιέστε «Γιατί ο άνηθος μου κιτρινίζει;» Ακόμη και μέσα σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, η προσφορά θα τεθεί σε κίνδυνο.

Γνωρίζοντας γιατί κιτρινίζουν θα σας οδηγήσει στους τρόπους που μπορούν να τους βοηθήσουν να αναζωογονηθούν.

Γιατί κιτρινίζει ο άνηθος μου 1
Ο φυτευτής άνηθου δεν τα πάει τόσο καλά και προσπαθεί να μην ποτίζει συχνά. Ακόμα πεσμένος, κιτρινίζει. Συμβουλές? – μέσω Reddit

Γιατί κιτρινίζει ο άνηθος μου;

1. Υπερβολικό Πότισμα και Έλλειψη Στράγγισης

Το πότισμα είναι πολύ απαραίτητο για το πρώιμο στάδιο ανάπτυξης του άνηθου καθώς βρίσκονται σε διαδικασία συνεχούς ανάπτυξης. Ωστόσο, ο άνηθος μπορεί να επιβιώσει όπως και άλλα ζιζάνια, χωρίς νερό και γονιμοποιημένο χώμα. Είναι φυτά με αυτοσπορά, επομένως είναι εύκολο να αναπτυχθούν οπουδήποτε.

Οι άνηθοι δεν χρειάζονται πολύ νερό γιατί μπορούν να ευδοκιμήσουν με νερό που είναι διαθέσιμο από το έδαφος της γης. Ωστόσο, το υπερβολικό πότισμα επηρεάζει τόσο αρνητικά τον άνηθο που κιτρινίζει τα φύλλα του.

Γενικά, το νερό της βροχής και το καθημερινό πότισμα έως και δύο ίντσες του εδάφους σε μια εβδομάδα είναι αρκετά για την επιβίωση. Ωστόσο, τόσο το υπερβολικό πότισμα όσο και η αποστράγγιση μπορεί να προκαλέσουν σήψη των ριζών του άνηθου σας, κιτρινίζοντας τελικά τα φύλλα του φυτού.

Ο άνηθος που έχει κιτρινίσει είναι απόλυτα ασφαλής μέχρι να γίνει καφέ ολόκληρο το φυτό. Σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε υπερβολικά για το κίτρινο γιατί τα προβλήματα υπερβολικού ποτίσματος και αποστράγγισης μπορούν εύκολα να επιλυθούν.

Λύση

Εάν ο άνηθος σας βρίσκεται σε γλάστρα, ελέγξτε τις τρύπες αποστράγγισης της γλάστρας σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι φραγμένες. Εάν η γλάστρα είναι πνιγμένη, φροντίστε να αφαιρέσετε το πράγμα που επηρεάζει τη διαδρομή αποστράγγισης.

Εάν δεν υπάρχει πρόβλημα αποστράγγισης, τότε ελέγξτε το πρόγραμμα ποτίσματος σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν κάνετε υπερβολικό πότισμα. Προσπαθήστε να κατανοήσετε και να μάθετε για τη φύση του φυτού του άνηθου και επικεντρωθείτε στη διατροφή σύμφωνα με τις ανάγκες του φυτού.

2. Φως του ήλιου

Ο άνηθος δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς το έντονο ηλιακό φως μιας ολόκληρης ημέρας (απαιτείται έκθεση για 6 έως 7 ώρες). Αυτό δείχνει ότι η διατήρηση του άνηθου σε εσωτερικό χώρο δεν θα λειτουργήσει.

Επιπλέον, η τοποθεσία που θα επιλέξετε για το φυτό είναι πολύ απαραίτητη, καθώς θα καθορίσει το ποσοστό επιβίωσης του άνηθου σας. Κυρίως τέτοια βότανα καλλιεργούνται κατά προτίμηση σε χώμα κήπου, αλλά εάν το φυτό βρίσκεται σε γλάστρα, θα είναι πολύ εύκολο για εσάς να το τοποθετήσετε κάπου εκτεθειμένο στο πλήρες ηλιακό φως.

Σε περίπτωση που έχετε το φυτό σας άνηθο στο έδαφος της αυλής σας, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το φυτό σας λαμβάνει επαρκές ηλιακό φως. Εάν η τοποθεσία δεν είναι κατάλληλη για το φυτό, τα φύλλα του φυτού θα γίνουν τελικά κίτρινα.

Λύση

Για να σταματήσετε περαιτέρω απώλεια, θα πρέπει να αλλάξετε τοποθεσία. Εάν ο άνηθος σας βρίσκεται σε γλάστρα, μπορείτε να τοποθετήσετε τη γλάστρα σας έξω ή σε ανοιχτό χώρο όπου το έντονο ηλιακό φως μπορεί να φτάσει εύκολα στο φυτό σας.

Γιατί ο άνηθος μου κιτρινίζει 2
Μερικά από τα βότανα άνηθου μου κιτρινίζουν – μέσω Reddit

3. Περίσσεια λιπάσματος

Τα φυτά άνηθου είναι αρκετά επιβιώσιμα χωρίς λιπάσματα. Η προσθήκη λιπάσματος μπορεί να σας βοηθήσει να ενισχύσετε την ανάπτυξη, αλλά η υπερβολική ποσότητα λιπάσματος μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο φυτό άνηθου.

Το υπερβολικό λίπασμα στο έδαφος προκαλεί συσσώρευση αλατιού, με αποτέλεσμα το κιτρίνισμα των φύλλων. Μπορεί να επηρεάσει καταστροφικά τις ρίζες του φυτού άνηθου. Οι συνέπειες μπορεί να ποικίλλουν από κιτρίνισμα έως πτώση και στη συνέχεια θάνατο του φυτού.

Λύση

Η καλύτερη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε ένα μεζούρα για να προσθέσετε μια συγκεκριμένη ποσότητα λιπάσματος στο έδαφος. Εάν έχετε περισσότερα από 10 φυτά άνηθου, φροντίστε να κρατάτε ένα σημειωματάριο που σας βοηθά να παρακολουθείτε τις μηνιαίες ανάγκες.

4. Επίθεση παρασίτων και έλλειψη σιδήρου

Οι επιθέσεις παρασίτων και η έλλειψη σιδήρου επηρεάζει τα φυτά κιτρινίζοντας το χρώμα τους. Η έλλειψη σιδήρου συμβαίνει συνήθως στο περιβάλλον του θερμοκηπίου και όταν το οργανικό έδαφος δεν έχει αρκετό σίδηρο.

Μερικά από τα διάφορα παράσιτα, μύκητες και έντομα που μπορεί να είναι ο λόγος πίσω από το κιτρίνισμα των άνηθων στην αυλή σας είναι:

  1. Αφίδες: μικρά έντομα που ρουφούν το χυμό του φυτού Άνηθου. Ως αποτέλεσμα, το φυτό γίνεται κίτρινο.
  2. Καρότο ετερόκλητος νάνος: συμβαίνει όταν φυτεύεται με καρότα και μεταδίδεται από τις αφίδες. Μετατρέπει τα φύλλα σε κόκκινο και κίτρινο χρώμα.
  3. Κερσόσπορα φύλλων: είδος μυκητιακής προσβολής που προκαλεί νεκρωτικές κηλίδες στις πληγείσες περιοχές.
  4. Νηματώδεις ρίζες: προσβάλλουν ρίζες που προκαλούν σημαντική απώλεια φύλλων και αποκτούν το υπόλοιπο κίτρινο χρώμα.

Λύση

Φροντίστε να προσθέσετε 3% σίδηρο στο έδαφος και χρησιμοποιήστε ποιοτικά βιολογικά έλαια neem για τον περιορισμό των εντόμων και των παρασίτων. Για τους μύκητες, μειώστε την υγρασία του εδάφους, εξασφαλίστε πλήρη ηλιακή ακτινοβολία και ψεκάστε μυκητοκτόνο.

5. Τέλος σεζόν

Αν κάτι από τα παραπάνω δεν φαίνεται να είναι ο λόγος πίσω από όλα τα κιτρινισμένα φύλλα, τότε αυτό οφείλεται στο τέλος της σεζόν.

Οι καλλιέργειες έχουν την ιδιαίτερη περίοδο στην οποία αναπτύσσονται. Ωστόσο, τα θερμοκήπια καλλιεργούν συνεχείς παρτίδες άνηθων ετησίως. Αυτό το τρελό θερμοκήπιο και η τεχνολογία aquaponic βοηθούν στη συνέχιση της προσφοράς άνηθων όλο το χρόνο.

Ωστόσο, μπορεί να παρατηρήσετε το κιτρίνισμα των φύλλων και τότε. Είναι είτε λόγω της έλλειψης υγρασίας και της ζέστης στον αέρα είτε λόγω του στρες της υγρασίας.

Όταν έρχεται η νέα σεζόν, αλλάζει το εξωτερικό περιβάλλον ειδικά το φθινόπωρο και το χειμώνα που επηρεάζει τις καλλιέργειες εντός του θερμοκηπίου (αν δεν συντηρούνται επαρκώς). Καθώς τα θερμοκήπια και η ακουαπονική είναι δύο τεχνητοί τρόποι για να συνεχιστεί η ανάπτυξη των καλλιεργειών, γίνονται επίσης ευπαθή σε πολλές ασθένειες.

Οι αλλαγές εποχών εξακολουθούν να καταφέρνουν να κιτρινίζουν τα φύλλα του άνηθου ακόμα και με θερμοκήπια και ακουαπονία.

Λύση

Οι άνηθοι βιολογικής καλλιέργειας πρέπει να συλλέγονται στο τέλος της σεζόν. Μην ανησυχείτε, επιστρέφουν κάθε χρόνο. Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι βότανα όπως ο άνηθος χάνουν τη γεύση τους εύκολα, επομένως θα πρέπει να τα αποθηκεύσετε αμέσως και κατάλληλα.

Σε περίπτωση που έχετε το θερμοκήπιό σας, βεβαιωθείτε ότι το εσωτερικό περιβάλλον και ο υγραντήρας είναι ασφαλείς για τις καλλιέργειες που καλλιεργείτε. Το έδαφος πρέπει να παραμένει υγρό ανά πάσα στιγμή για να επιτρέψει την επιβίωση των φυτών.

>> Σχετικές δημοσιεύσεις:


συμπέρασμα

Εν ολίγοις, για να αντιμετωπίσουμε το «Γιατί ο άνηθος μου κιτρινίζει;» κρίση, προσπαθήστε να παρακολουθείτε το πρόγραμμα ποτίσματος, τη διατροφή του εδάφους, το περιβάλλον και την έκθεση στο ηλιακό φως. Εάν το πρόβλημα παραμένει, σχολιάστε παρακάτω και θα σας βοηθήσουμε με μια προσαρμοσμένη λύση!

Schreibe einen Kommentar