Κανόνες για τις παροχές συζύγου κοινωνικής ασφάλισης που πρέπει να γνωρίζετε

Κανόνες για τις παροχές συζύγου κοινωνικής ασφάλισης που πρέπει να γνωρίζετε

November 15, 2022 0 Von admin
Art_Photo / Shutterstock.com

Σημείωση συντάκτη: Αυτή η ιστορία εμφανίστηκε αρχικά στις The Penny Hoarder.

Τα οφέλη του γάμου δεν σταματούν στην αγάπη και τη συντροφικότητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γάμος μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα οφέλη Κοινωνικής Ασφάλισης. Εάν παραμείνετε παντρεμένοι για τουλάχιστον 10 χρόνια, αυτά τα οφέλη μπορεί να διαρκέσουν ακόμα και αν χωρίσετε.

Αλλά οι κανόνες για το γάμο και την κοινωνική ασφάλιση γίνονται περίπλοκοι.

Δεν παίρνεις αυτόματα περισσότερα Παροχές κοινωνικής ασφάλισης μόνο και μόνο επειδή είσαι παντρεμένος. Πολλοί, αν όχι οι περισσότεροι, θα έχουν το μεγαλύτερο όφελος διεκδικώντας το δικό τους ιστορικό εργασίας.

Αλλά αν το εργασιακό σας ιστορικό είναι περιορισμένο και παντρευτείτε κάποιον που κερδίζει πολύ περισσότερα χρήματα από εσάς, μπορείτε λάβετε περισσότερα από την Κοινωνική Ασφάλιση διεκδικώντας συζυγικές παροχές. Εδώ είναι πολλά πράγματα που τα παντρεμένα ζευγάρια δεν έχουν την πολυτέλεια να μην γνωρίζουν.

1. Μπορείτε να λάβετε έως και το 50% του πλήρους επιδόματος του συζύγου σας

Syda Productions / Shutterstock.com

Το μέγιστο επίδομα συζύγου είναι το 50% του ποσού της κύριας ασφάλισης του συζύγου σας. Αυτό το ποσό είναι το όφελος που θα δικαιούνται μόλις συμπληρώσουν την ηλικία πλήρους συνταξιοδότησης, που είναι 67 ετών για όσους έχουν γεννηθεί το 1960 ή αργότερα.

Εάν λαμβάνετε παροχές πριν από τη δική σας ηλικία πλήρους συνταξιοδότησης, θα λάβετε λιγότερο από 50%. Για παράδειγμα, εάν ξεκινήσετε τα επιδόματά σας στα 62 – τη νεαρότερη ηλικία που μπορείτε να ξεκινήσετε την Κοινωνική Ασφάλιση – θα λαμβάνετε μόλις το 32,5% του κύριου ποσού τους.

2. Δεν μπορείτε να διεκδικήσετε και τα δύο οφέλη

Subhamaya Acharya / Shutterstock.com

Λυπούμαστε, αλλά τα προνόμια του γάμου δεν περιλαμβάνουν διπλή βουτιά. Η κοινωνική ασφάλιση θα σας δώσει όποιο είναι υψηλότερο: το δικό σας επίδομα ή το επίδομα συζύγου σας, αλλά όχι και τα δύο.

Εάν πληροίτε τις προϋποθέσεις για ορισμένα οφέλη με βάση το ιστορικό κερδών σας, τεχνικά η Κοινωνική Ασφάλιση θα χρησιμοποιήσει πρώτα το δικό σας αρχείο. Στη συνέχεια, θα χρησιμοποιήσουν το αρχείο του συζύγου σας για να έχετε το μέγιστο όφελος.

3. Δεν υπάρχει επιπλέον πίστωση για την αναμονή μετά την ηλικία πλήρους συνταξιοδότησης για τους συζύγους

Eastfenceimage / Shutterstock.com

Όταν παίρνετε την Κοινωνική Ασφάλιση στο αρχείο σας, θα λαμβάνετε το μέγιστο όφελος στην ηλικία των 70 ετών. Αυτό συμβαίνει επειδή για κάθε χρόνο που καθυστερείτε την κοινωνική ασφάλιση μετά την ηλικία πλήρους συνταξιοδότησης, αυξάνετε τις επιταγές παροχών σας για τη ζωή κατά 8%, χάρη στην καθυστερημένη συνταξιοδότηση πιστώσεις.

Αλλά εάν παίρνετε επιδόματα συζύγου, δεν μπορείτε να κερδίσετε επιδόματα καθυστερημένης συνταξιοδότησης. Τα οφέλη σας θα ανέλθουν στο μέγιστο μόλις φτάσετε στην ηλικία πλήρους συνταξιοδότησης.

4. Δεν μπορείτε να διεκδικήσετε αναπηρία κοινωνικής ασφάλισης συζύγου

Steve Heap / Shutterstock.com

Μπορείτε να διεκδικήσετε Ασφάλιση Αναπηρίας Κοινωνικής Ασφάλισης (SSDI) μόνο εάν έχετε πληρώσει μόνοι σας στην Κοινωνική Ασφάλιση και έχετε μια κατάλληλη ιατρική πάθηση. Δεν μπορείτε να λαμβάνετε επιδόματα αναπηρίας στο μητρώο κάποιου άλλου, συμπεριλαμβανομένου του συζύγου.

5. Διαζύγιο; Ίσως εξακολουθείτε να μπορείτε να λαμβάνετε επιδόματα συζύγου

AJR_photo / Shutterstock.com

Αν ήσουν παντρεμένος για τουλάχιστον 10 χρόνια και έχεις χωρίσει τουλάχιστον δύο χρόνια, μπορείς διεκδικήστε παροχές συζύγου στην κοινωνική ασφάλιση του πρώην σας.

Ισχύουν οι ίδιοι κανόνες συζύγου: Το μέγιστο όφελος θα είναι το 50% του κύριου ποσού τους. Θα λάβετε χαμηλότερο ποσό εάν διεκδικήσετε νωρίς και δεν θα κερδίσετε πιστώσεις καθυστερημένης συνταξιοδότησης για να περιμένετε μετά την πλήρη ηλικία συνταξιοδότησής σας.

Ο πρώην σύζυγός σας πρέπει να είναι τουλάχιστον 62 ετών για να διεκδικήσετε στο αρχείο του. Η απόφασή σας δεν θα έχει καμία απολύτως επίδραση στον πρώην σύζυγό σας. Ομοίως, εάν κάποιος με τον οποίο έχετε χωρίσει λάβει την Κοινωνική Ασφάλιση στο αρχείο σας, τα οφέλη σας δεν θα μειωθούν.

6. Εάν έχετε ξαναπαντρευτεί, δεν μπορείτε να διεκδικήσετε τα επιδόματα του πρώην σας

michaeljung / Shutterstock.com

Μόλις παντρευτείτε ξανά, δεν επιτρέπεται να διεκδικήσετε επιδόματα συζύγου στην Κοινωνική Ασφάλιση του πρώην σας. Αλλά αφού είστε παντρεμένοι για ένα χρόνο, μπορείτε να πληροίτε τις προϋποθέσεις για παροχές στο ιστορικό του τρέχοντος συζύγου σας.

Εάν είχατε περισσότερους από έναν γάμους που διήρκεσαν 10 χρόνια ή περισσότερα και έληξαν σε διαζύγιο, η Κοινωνική Ασφάλιση θα εξετάσει το ιστορικό όλων – το δικό σας και κάθε πρώην συζύγου – και θα σας προσφέρει το μεγαλύτερο όφελος.

7. Τα επιδόματα επιζώντος είναι έως και 100% του επιδόματος του θανόντος συζύγου

goodluz / Shutterstock.com

Εάν ο σύζυγός σας πεθάνει πριν από εσάς, μπορείτε να πληροίτε τις προϋποθέσεις για έως και 100% των παροχών κοινωνικής ασφάλισης μέσω παροχές επιζώντων αν περιμένετε μέχρι την πλήρη ηλικία συνταξιοδότησής σας.

Μπορείτε να ξεκινήσετε τα επιδόματα επιζώντων ήδη από τα 60 (ή τα 50 εάν είστε ανάπηροι), αλλά θα λάβετε μειωμένο ποσό. Οι κανόνες αυτοί ισχύουν και για τους πρώην συζύγους, εφόσον ο γάμος διήρκεσε 10 χρόνια.

Όπως και με τα επιδόματα συζύγου, θα λάβετε όποιο είναι μεγαλύτερο: το δικό σας επίδομα ή το επίδομα επιζώντος, αλλά όχι και τα δύο.

Υπάρχει επίσης μια εξαίρεση στον κανόνα του νέου γάμου για τους επιζώντες συζύγους: Οι χήρες και οι πρώην σύζυγοι που πληρούν τις προϋποθέσεις για παροχές επιζώντων μπορούν να ξαναπαντρευτούν στα 60 (ή τα 50 εάν είναι ανάπηροι) και να συνεχίσουν να λαμβάνουν τα επιδόματα του εκλιπόντος συζύγου τους.