Οι πέντε πιο συχνές παθήσεις υγείας που σχετίζονται με τη γήρανση

3
Οι πέντε πιο συχνές παθήσεις υγείας που σχετίζονται με τη γήρανση

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής σας και να σας επιτρέψει να απολαύσετε υψηλότερη ποιότητα ζωής στη συνταξιοδότησή σας. Δυστυχώς, καμία επιλογή τρόπου ζωής δεν μπορεί να εξαλείψει τις επιπτώσεις της γήρανσης. Κάθε άτομο περνά την ίδια διαδικασία γήρανσης, αλλά μπορεί να τη βιώσει διαφορετικά λόγω φύλου, οικογενειακής γενετικής, ιατρικού ιστορικού και τρόπου ζωής. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η γήρανση συσχετίζεται με συγκεκριμένους μετασχηματισμούς στο σώμα και αυξημένη ευαλωτότητα σε διάφορες καταστάσεις υγείας.

Το να γνωρίζετε τι να περιμένετε καθώς γερνάτε εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο είναι κρίσιμο γιατί σας επιτρέπει να προετοιμαστείτε ανάλογα. Εδώ είναι οι πέντε πιο κοινές παθήσεις υγείας που σχετίζονται με τη γήρανση.

1. Αναπνευστική νόσος

Η γήρανση μπορεί να δυσκολέψει τις θεμελιώδεις λειτουργίες της ζωής, όπως η αναπνοή, επειδή προκαλεί μια φυσική μείωση στη λειτουργία και την ικανότητα των πνευμόνων. Οι ηλικιωμένοι διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν αναπνευστικές ασθένειες όπως το άσθμα, η ΧΑΠ, η πνευμονία, η χρόνια βρογχίτιδα και η κυστική ίνωση. Άτομα άνω των 65 ετών έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με αναπνευστική νόσο από τα νεότερα άτομα. Έτσι, οι ηλικιωμένοι συχνά χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο.

Έχετε γονέα ή συγγενή που αντιμετωπίζει πνευμονική νόσο; Έχετε διαγνωστεί με ένα; Ελεγξε το καλύτεροι φορητοί συμπυκνωτές οξυγόνου. Αυτές οι συσκευές επιτρέπουν σε άτομα με πνευμονικές παθήσεις να διαχειρίζονται την πρόσληψη οξυγόνου εν κινήσει και να ζήσουν φυσιολογική, μέτρια δραστήρια ζωή.

2. Διαβήτης τύπου 2

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια άλλη πάθηση υγείας πιο διαδεδομένη στον ηλικιωμένο πληθυσμό. Αυτή η διαταραχή διαταράσσει την παραγωγή ινσουλίνης στο σώμα, προκαλώντας αντίσταση στην ινσουλίνη. Ουσιαστικά, εμποδίζει το σώμα να επεξεργάζεται αποτελεσματικά τη γλυκόζη, οδηγώντας σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι συχνά ο πρόδρομος άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας όπως η νεφρική ανεπάρκεια, η τύφλωση, το εγκεφαλικό ή η καρδιακή προσβολή.

Οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 σε μεγαλύτερη ηλικία υιοθετώντας υγιεινές συνήθειες. Η τακτική άσκηση, η υγιεινή διατροφή και η μειωμένη πρόσληψη ζάχαρης μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα υπό έλεγχο. Ωστόσο, οι άνθρωποι που ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής μπορεί ακόμα να διατρέχουν κίνδυνο εάν βιώσουν μακροχρόνιο στρες.

Η διαχείριση του διαβήτη μπορεί να είναι δύσκολη για τους ηλικιωμένους. Εάν εσείς ή κάποιος στην οικογένειά σας έχει λάβει αυτή τη διάγνωση, μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερα για αυτήν την πάθηση. Ο διαβήτης συνοδεύεται από σωματικούς περιορισμούς που επιβάλλουν πολλές αλλαγές στον τρόπο ζωής. Η προσαρμογή σε αυτές τις αλλαγές απαιτεί χρόνο, επομένως η εύρεση βοήθειας είναι ζωτικής σημασίας.

3. Καρδιαγγειακές παθήσεις

Στην κοινότητα του fitness, όλοι μιλούν για το cardio, που είναι η καρδιαγγειακή φυσική κατάσταση ή η αερόβια άσκηση. Το Cardio είναι κρίσιμο για μια υγιή ζωή γιατί το καρδιαγγειακό σύστημα είναι το πρώτο που υποκύπτει στις επιπτώσεις της γήρανσης. Η καρδιαγγειακή ηλικία σας μπορεί να καθορίσει πώς αισθάνεστε πιο αποφασιστικά από την πραγματική βιολογική σας ηλικία.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών και των καρδιακών προσβολών, είναι η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των ηλικιωμένων. Ο αριθμός των ηλικιωμένων που εμφανίζουν ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς, υπέρταση, εμφράγματα και καρδιακή ανεπάρκεια είναι συντριπτικός.

Εκτός αν υπάρχουν γενετικοί κίνδυνοι, ο τρόπος ζωής είναι ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει την καρδιαγγειακή υγεία. Η τακτική άσκηση, η καλή ποιότητα ύπνου και η υγιεινή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Οι ηλικιωμένοι που έχουν ήδη διαγνωστεί με καρδιαγγειακή πάθηση μπορούν να ανακουφίσουν τα σχετικά συμπτώματα κάνοντας μέτρια άσκηση και υιοθετώντας άλλες υγιεινές συνήθειες.

4. Αισθητηριακή Βλάβη

Οι αισθητηριακές βλάβες είναι εξαιρετικά συχνές για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας άνω των 65 ετών. Η απώλεια ακοής είναι πιο διαδεδομένη από τη διαταραχή της όρασης. Και οι δύο καταστάσεις μπορεί να έχουν συνέπειες που αλλάζουν τη ζωή ενός ατόμου, επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής, τις σχέσεις, την εμπιστοσύνη και την αυτοεκτίμηση ενός ατόμου. Ευτυχώς, η τεχνολογία έχει βοηθήσει να γίνουν ανεκτές ορισμένες αισθητηριακές βλάβες. Πολλοί ηλικιωμένοι βασίζονται σε γυαλιά και ακουστικά βαρηκοΐας, χωρίς τα οποία δεν θα μπορούσαν να έχουν μια ενεργή ζωή.

Οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν επίσης να αναπτύξουν σοβαρές παθήσεις που σχετίζονται με τα μάτια για τις οποίες τα γυαλιά είναι άχρηστα. Ο καταρράκτης και η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD) είναι δύο παραδείγματα. Οι στατιστικές δείχνουν ότι ο μισός ηλικιωμένος πληθυσμός άνω των 80 ετών έχει μια μορφή καταρράκτη, ο οποίος εκδηλώνεται ως προοδευτική θόλωση στο μάτι και οδηγεί σε θολή όραση. Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας μπορεί να εμφανιστεί γύρω στην ηλικία των 50 ετών και συχνά προκαλεί τύφλωση σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Με την ηλικία, η όραση και η ακοή κινδυνεύουν εξίσου. Η απώλεια ακοής μπορεί να είναι σταδιακή ή ξαφνική. Η εμφάνιση απώλειας ακοής μπορεί να είναι πολύ απογοητευτική, καθώς μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην συνειδητοποιούν αμέσως τι τους συμβαίνει.

Εάν έχετε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας στην οικογένεια, δώστε προσοχή σε οποιαδήποτε ασυνήθιστη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια των συνομιλιών. Το να έχεις δυσκολίες μετά από μια συνομιλία, να μιλάς δυνατά και να παρεξηγείς λέξεις είναι σημάδια πιθανής απώλειας ακοής.

Μελέτες προειδοποιούν ότι η απενεργοποίηση της απώλειας ακοής που σχετίζεται με την ηλικία θα γίνει πιο κοινή τις επόμενες δεκαετίες. Οι νεότερες γενιές είχαν μεγαλύτερη έκθεση στην ηχορύπανση καθ‘ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

5. Νόσος Αλτσχάιμερ

Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι μια από τις πιο τρομακτικές καταστάσεις υγείας που σχετίζονται με τη γήρανση. Επηρεάζει τον εγκέφαλο, προκαλώντας απώλεια μνήμης και προσωπικότητας και τελικά πυροδοτώντας την άνοια. Αν και μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές αιτίες πίσω από την άνοια, η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή αιτία. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι πραγματικά εξουθενωτικά. Ο ασθενής ξεχνά πώς να κάνει βασικές δραστηριότητες, αγωνίζεται να επικοινωνήσει, γίνεται παρορμητικός ενώ χάνει την ικανότητα να αναγνωρίζει τον κίνδυνο και υφίσταται ακραίες αλλαγές διάθεσης.

Η νόσος του Αλτσχάιμερ αλλάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου και όλες οι αλλαγές είναι μη αναστρέψιμες. Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζουμε ότι η άνοια ή η νόσος του Αλτσχάιμερ δεν είναι ένα φυσικό, αναπόφευκτο μέρος της γήρανσης. Η γενετική, η διατροφή, οι συνήθειες και ο τρόπος ζωής καθορίζουν το επίπεδο κινδύνου ενός ατόμου. Οι ηλικιωμένοι μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο άνοιας συμμετέχοντας σε πνευματικά διεγερτικές δραστηριότητες.

Εάν ένα αγαπημένο πρόσωπο φαίνεται να ξεχνάει πληροφορίες που έμαθε πρόσφατα, κάνει την ίδια ερώτηση επανειλημμένα, παίρνει βιαστικές αποφάσεις, δεν μπορεί να χειριστεί τις καθημερινές εργασίες και φαίνεται να μπερδεύεται τακτικά σχετικά με την ώρα και την τοποθεσία, επικοινωνήστε με έναν γιατρό. Ο έλεγχος των γνωστικών λειτουργιών μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό πιθανών κινδύνων.

Τελικές Λέξεις

Η αποδοχή της σταδιακής απώλειας σωματικής δύναμης και ενέργειας που σχετίζεται με τη γήρανση μπορεί να είναι δύσκολη. Παρόλο που οι ηλικιωμένοι έχουν πολλούς λόγους να φοβούνται για την υγεία τους, η ιατρική πρόοδος βοηθά όλους να ζήσουν περισσότερο από ποτέ. Μπορείτε να προστατεύσετε την υγεία σας υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής και προγραμματίζοντας τακτικούς ελέγχους υγείας. Εάν ανησυχείτε για ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, μάθετε για τα προειδοποιητικά σημάδια διαφόρων ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία. Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Schreibe einen Kommentar