Οι περισσότεροι Βρετανοί δεν μπορούν να εντοπίσουν τα σημάδια του καρκίνου του δέρματος μελανώματος

0
Οι περισσότεροι Βρετανοί δεν μπορούν να εντοπίσουν τα σημάδια του καρκίνου του δέρματος μελανώματος
  • Νέα δεδομένα έρευνας δείχνουν ότι μόνο το 20% του κοινού του Ηνωμένου Βασιλείου είναι βέβαιο ότι μπορεί να εντοπίσει συμπτώματα καρκίνου του δέρματος μελανώματος.

  • Η γνώση των σημείων είναι ιδιαίτερα χαμηλή στους άνδρες με μόνο το 58% να γνωρίζει ότι μια αλλαγή σε έναν υπάρχοντα σπίλο ή μια βλάβη μπορεί να είναι σύμπτωμα μελανώματος καρκίνου του δέρματος.

  • Οι νέοι αποδείχθηκε ότι ανησυχούν λιγότερο για τον καρκίνο του δέρματος με μόνο το 68% να λέει ότι θα δει τον γιατρό τους εάν παρατηρούσε το σύμπτωμα της κόκκινης σημαίας.

Νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η φιλανθρωπική οργάνωση Εστίαση μελανώματος δείχνει ότι μόνο 1 στους 5 (20%) του κοινού του Ηνωμένου Βασιλείου είναι σίγουροι ότι μπορούν να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα του καρκίνου του δέρματος μελανώματος.

Τα επίπεδα αυτοπεποίθησης ήταν παρόμοια για τους άντρες (22%) και τις γυναίκες (18%), ωστόσο, όσον αφορά τη γνώση των σημείων του καρκίνου του δέρματος, οι άνδρες σημείωσαν πολύ χαμηλότερη βαθμολογία με μόνο το 58% να γνωρίζει ότι μια αλλαγή σε έναν υπάρχοντα σπίλο ή βλάβη μπορεί να είναι σημάδι μελανώματος καρκίνου του δέρματος και μόνο το 57% γνωρίζει ότι ένας σπίλος που έχει ανομοιόμορφη άκρη μπορεί να είναι σύμπτωμα. Ο αριθμός των γυναικών που απάντησαν ήταν 81% και 78% αντίστοιχα.

Οι γυναίκες ερωτηθέντες ήταν επίσης πολύ πιο πιθανό να αναγνωρίσουν σωστά όλα τα συμπτώματα καρκίνου του δέρματος μελανώματος και πιο πιθανό να γνωρίζουν ότι ο δείκτης SPF30 ή μεγαλύτερος γενικά συνιστάται ως το καταλληλότερο επίπεδο αντηλιακής προστασίας.

Παρά αυτά τα ανησυχητικά ευρήματα, η έρευνα διαπίστωσε ότι η πλειονότητα των ανθρώπων (83%) θα ζητούσε ιατρική συμβουλή από γιατρό εάν παρατηρούσε το σύμπτωμα της κόκκινης σημαίας μιας αλλαγής σε έναν υπάρχοντα σπίλο ή βλάβη, ωστόσο αυτό το ποσοστό έπεσε στο 68% για νέοι άνθρωποι. Αυτό το εύρημα προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία επειδή το 82% των νέων 18-25 ετών δήλωσαν ότι θα καίγονταν από τον ήλιο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο και, για τους νεότερους στην Αγγλία, ο καρκίνος του δέρματος μελανώματος είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες και ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος στους θηλυκά.

Η πλειοψηφία (62%) των ερωτηθέντων ελέγχει τις κρεατοελιές τους για αλλαγές. Ωστόσο, ένα μικρότερο ποσοστό (30%) ελέγχει τους κρεατοελιές τους κάθε μήνα.

Τα κρούσματα μελανώματος αυξάνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι πλέον ο 5ος πιο συχνός καρκίνος. Υπάρχουν περίπου 2.300 θάνατοι από καρκίνο του δέρματος από μελάνωμα στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο (περισσότεροι από 6 κάθε μέρα) και ο αριθμός των περιπτώσεων αναμένεται να αυξηθεί.

1 στους 36 άνδρες και 1 στις 47 γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο θα διαγνωστούν με καρκίνο του δέρματος με μελάνωμα στη διάρκεια της ζωής τους. Στις γυναίκες, η πιο κοινή εντόπιση του καρκίνου του δέρματος μελανώματος είναι τα πόδια, στους άνδρες είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί στην πλάτη.

Η Susanna Daniels, CEO της Melanoma Focus είπε:

«Το μελάνωμα είναι η πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος. Ωστόσο, εάν εντοπιστούν έγκαιρα, οι περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να θεραπευτούν με χειρουργική αφαίρεση. Συνήθως, όσο νωρίτερα γίνει αυτό, τόσο καλύτερη είναι η μακροπρόθεσμη προοπτική.

«Όλοι πρέπει να γνωρίζουν το δέρμα και τους κρεατοελιές τους, προσέχοντας τυχόν αλλαγές. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα που περνούν πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους ή εργάζονται σε κατασκευές, γεωργία ή άλλες υπαίθριες εργασίες.

„Είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας εάν παρατηρήσετε νέες ή μεταβαλλόμενες κρεατοελιές ή βλάβες.“

Ο Matt Heywood από το Buxton του Derbyshire διαγνώστηκε με καρκίνο του δέρματος με μελάνωμα το 2021. Ο Matt είπε:

«Παρατήρησα ότι ένας σπίλος στην πλάτη μου είχε αλλάξει σχήμα, αλλά δεν πήγα στον γιατρό μου γιατί δεν πίστευα ότι ήταν σοβαρό να ξεκινήσω. Ήμουν σε φόρμα και ένιωθα υγιής και μόνο 37, οπότε δεν σκέφτηκα ότι μπορεί να είχα καρκίνο. Δεν ήξερα επίσης τι ήταν το μελάνωμα, παρόλο που είχα τους παράγοντες κινδύνου κόκκινα μαλλιά, μπλε μάτια και χλωμό δέρμα. Τελικά ο σπίλος έγινε μεγαλύτερος και πιο σκούρος και ο αρραβωνιαστικός μου με έπεισε να πάω στο γιατρό.

«Ήταν τεράστιο σοκ που διαγνώστηκα με μελάνωμα καρκίνου του δέρματος και πολύ μεγαλύτερο σοκ για να ανακαλύψω ότι είχε εξαπλωθεί στους λεμφαδένες μου. Κατέληξα να κάνω τέσσερις πολλές επεμβάσεις, συνεχίζω την ανοσοθεραπεία και έχω χάσει κάποια αίσθηση και λειτουργία στο χέρι μου. Έχω δύο μικρά παιδιά που με χρειάζονται και η συμβουλή μου σε όλους εκεί έξω που μπορεί να καθυστερούν να επισκεφτούν έναν γιατρό σχετικά με μια μεταβαλλόμενη σπιθαμή είναι να δώσουν προτεραιότητα στην υγεία σας. Πρέπει να φροντίζεις τον εαυτό σου για να μπορείς να είσαι εκεί για όσους σε χρειάζονται. Μην περιμένετε να ελεγχθείτε.»

Η καθηγήτρια Catherine Harwood, Σύμβουλος Δερματολόγος στο Barts Health και Trustee στο Melanoma Focus, είπε:

«Αναπόφευκτα, ο COVID έχει κάνει πολλούς ανθρώπους να διστάζουν να αναζητήσουν βοήθεια. Οι διαγνώσεις καρκίνου του δέρματος έχουν καθυστερήσει, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα.

«Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να γνωρίζουν τυχόν αλλαγές σε κρεατοελιές ή δερματικές βλάβες και να αναζητούν γρήγορα συμβουλές από τον ιατρό τους».

Ο καθηγητής Peter Johnson, κλινικός διευθυντής του NHS για τον καρκίνο πρόσθεσε:

«Ο καρκίνος του δέρματος είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί εάν εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο, επομένως είναι σημαντικό να επισκεφτείτε αμέσως τον γιατρό σας εάν τυχόν σπίλοι ή φακίδες αλλάξουν μέγεθος, σχήμα, χρώμα, φαγούρα ή αιμορραγία.

«Μέσα από το Μακροπρόθεσμο Σχέδιο, το NHS παρέχει επίσης περισσότερες θεραπείες αιχμής από ποτέ για να βοηθήσει να σωθούν ζωές, μεταξύ άλλων μέσω νέας καινοτομίας και τεχνολογίας όπως η τηλεδερματολογία, όπου ο γιατρός λαμβάνει εικόνες από τυχόν ανησυχητικά δερματικά συμπτώματα και τα στέλνει για έλεγχο από ειδικός – επιτάχυνση των παραπομπών και βοήθεια στο να κολλήσουν καρκίνο νωρίτερα για να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι λαμβάνουν τη θεραπεία που χρειάζονται το συντομότερο δυνατό».

Φωτογραφία από Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου επί Ξεβιδώστε

Schreibe einen Kommentar