Πώς να αποκτήσετε άδεια οδήγησης της Κόστα Ρίκα: Οδηγός βήμα προς βήμα

Πώς να αποκτήσετε άδεια οδήγησης της Κόστα Ρίκα: Οδηγός βήμα προς βήμα

September 17, 2022 0 Von admin

Εάν θέλετε να αποκτήσετε άδεια οδήγησης από την Κόστα Ρίκα, αυτός ο οδηγός θα σας πει πώς να το κάνετε ΒΗΜΑ ΒΗΜΑ με ακριβείς λεπτομέρειες και κόστος. Πρόσφατα το έκανα μόνος μου αμέσως μετά την παραμονή μου στην Κόστα Ρίκα και ήταν μια απλή διαδικασία.

Πώς να αποκτήσετε άδεια οδήγησης της Κόστα Ρίκα: Ποιος είναι επιλέξιμος;

Οι τουρίστες δεν μπορούν να πάρουν άδεια οδήγησης της Κόστα Ρίκα, μόνο οι κάτοικοι και οι πολίτες μπορούν να πάρουν άδεια οδήγησης από την Κόστα Ρίκα.

Μόλις λάβετε την άδεια διαμονής στην Κόστα Ρίκα, μπορείτε να πιστοποιήσετε την ξένη άδεια οδήγησης. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το δίπλωμα οδήγησής σας από τη χώρα σας για να αποκτήσετε άδεια οδήγησης από την Κόστα Ρίκα χωρίς να κάνετε εξετάσεις οδήγησης, αρκεί να λάβετε έγκριση από το Dirección General de Educación Vial και να επικυρώσετε την άδεια οδήγησης.

Έπρεπε να πάω στη Λιβερία δύο φορές λόγω του γεγονότος ότι χρειάζεστε ένα ραντεβού στο COSEVI για έγκριση έγκρισης και ένα ραντεβού στο BCR για να επικυρώσετε και να λάβετε την πραγματική άδεια.

Απαιτήσεις για την αναγνώριση της άδειας οδήγησής σας στο εξωτερικό

Όλες οι επίσημες απαιτήσεις είναι εδώ: https://www.educacionvial.go.cr/Proc-Req/Acreditaci%C3%B3n_Conductor/Paginas/Requisitos.aspx

 • Ραντεβού στην COSEVI για την έγκριση της έγκρισης
 • Απόδειξη της νόμιμης μονιμότητάς σας στην Κόστα Ρίκα: DIMEX, άδεια εργασίας. Θα χρειαστείτε το cedula σας σε καλή κατάσταση.
 • Πρέπει να είναι τουλάχιστον 18 ετών
 • Η αρχική σας άδεια οδήγησης που θέλετε να πιστοποιήσετε. Πρέπει να είναι έγκυρο και σε καλή κατάσταση.
 • Το διαβατήριό σας που πρέπει να είναι έγκυρο και σε καλή κατάσταση
 • Πρέπει να έχετε μείνει στην Κόστα Ρίκα για διάστημα μεγαλύτερο από 3 μήνες και 1 ημέρα συνεχόμενα, ξεκινώντας από την τελευταία σας είσοδο στη χώρα. Αυτό πρέπει να αποδειχθεί με το διαβατήριό σας (σφραγίδες εισόδου και εξόδου) ή πρέπει να λάβετε πιστοποίηση των εξόδων/εισόδων σας από το Τμήμα Μετανάστευσης
 • Εάν η άδεια οδήγησής σας προέρχεται από διαφορετική χώρα που δεν είναι η εθνικότητα καταγωγής ή γέννησής σας, πρέπει να αποδείξετε τη νόμιμη διαμονή σας στη χώρα όπου αποκτήσατε την άδεια (διαμονή, άδεια εργασίας, κάρτα πρόσφυγα, κοινωνική ασφάλιση ή διαβατήριο)
 • Ιατρική βεβαίωση (dictamen medico) η οποία ισχύει για 180 ημέρες
 • Εάν η άδεια οδήγησης δεν είναι στα ισπανικά, θα πρέπει να την αποκτήσετε επίσημα μεταφρασμένη στα ισπανικά.
 • Επικύρωση και πληρωμή του τέλους άδειας στο BCR μετά από έγκριση (6000 CRC)
 • Εάν το επώνυμό σας είναι διαφορετικό λόγω γάμου, πρέπει να προσκομίσετε πρωτότυπο πιστοποιητικό γάμου (μεταφρασμένο στα ισπανικά)
 • Για όσους επιθυμούν να λάβουν άδεια C-2 με ομόλογα, πρέπει να ακολουθήσουν το μάθημα της δημόσιας συγκοινωνίας
 • Σε περίπτωση που υπάρχει αμφιβολία για τη νομιμότητα της άδειας οδήγησης ή δεν πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας/ασφάλειας, η πιστοποίηση πρέπει να προσκομιστεί και να εκδοθεί από το Υπουργείο Μεταφορών ή την αντίστοιχη Πρεσβεία

Κλείσιμο ραντεβού στο Cosevi

Σημαντικό: Μπορείτε να πιστοποιήσετε την άδειά σας μόνο αφού είστε στη χώρα για περισσότερους από 3 μήνες και 1 ημέρα. Έλαβα την παραμονή μου στην Κόστα Ρίκα τον Μάιο και η τελευταία μου είσοδος στην Κόστα Ρίκα ήταν στις 15 Ιουνίου. Έκλεισα ραντεβού για τις 14 Σεπτεμβρίου, την 91η μέρα από την τελευταία μου είσοδο. Τεχνικά, νομίζω ότι πρέπει να είναι στην 92η μέρα αφού λένε μετά από 3 μήνες συν μία ημέρα, αλλά δεν είχα πρόβλημα με το ραντεβού μου να είναι στην 91η μέρα (γραφείο Λιβερίας).

Για να κλείσετε ένα ραντεβού, πρέπει να μεταβείτε σε αυτόν τον ιστότοπο: https://servicios.educacionvial.go.cr/Formularios/SolicitarCitaTramite. Δίνουν μόνο ραντεβού από τις 7 π.μ. έως τις 12 μ.μ. κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη.

Μερικές φορές μπορεί να πει ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού, αλλά συνεχίστε να ελέγχετε τα πρωινά καθώς συνήθως δίνουν ραντεβού γύρω στις 7-8 π.μ. και εμφανίζουν διαθέσιμα ραντεβού μία έως δύο εβδομάδες έξω. Έκλεισα το ραντεβού μου για τις 14 την 1η Σεπτεμβρίου.

Αυτό είναι που πρέπει να εισάγετε για να βρείτε ραντεβού

Τύπος αναγνωριστικού: Έγγραφο μετανάστευσης

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ: Ο αριθμός ταυτότητάς σας θα πρέπει να είναι 12 αριθμοί. Μόλις το εισαγάγετε, θα πρέπει να εισαγάγετε το όνομα, τον αριθμό τηλεφώνου και το email σας.

Πληκτρολογήστε μέσω: Ραντεβού έγκρισης άδειας εξωτερικού

Τύπος άδειας: Επέλεξα το Β1 αφού χρειάζομαι την άδεια μόνο για ελαφρά οχήματα.

Στη συνέχεια, αποδεχτείτε τους όρους, κάντε κλικ στο Συνέχεια και, στη συνέχεια, θα σας ζητήσει να επιλέξετε την τοποθεσία σας και, στη συνέχεια, θα εμφανιστεί το ημερολόγιο των διαθέσιμων συναντήσεων. Έχετε μόνο περίπου 5 λεπτά για να επιβεβαιώσετε το ραντεβού σας.

Μόλις επιβεβαιώσετε το ραντεβού σας, φροντίστε να κατεβάσετε την επιβεβαίωση PDF. Δεν μπορείτε να αλλάξετε το ραντεβού σας αφού το κλείσετε.

Τι έφερα στο ραντεβού μου στο COSEVI

 • Επίσημες μεταφράσεις τόσο της άδειας οδήγησης όσο και του διαβατηρίου μου
 • Η αρχική μου άδεια οδήγησης (ΗΠΑ)
 • Κόστα Ρίκα cedula μου
 • My dictamen medico (πιστοποίηση αξιολόγησης υγείας)

Έκανα επίσης έγχρωμα αντίγραφα του dictamen medico και των μεταφράσεων μου για να έχω αντίγραφα ασφαλείας για προσωπική μου χρήση.

Για τις μεταφράσεις μου, βρήκα έναν επίσημο μεταφραστή στο διαδίκτυο. Κοστίζει 11.300 CRC ανά έγγραφο συν 3.000 CRC έξοδα αποστολής. Έκανα σάρωση άδειας οδήγησης και διαβατηρίου, της τα έστειλα με email, την πλήρωσα μέσω SINPE και έλαβα τα μεταφρασμένα έγγραφα με τη σφραγίδα και την απόδειξη 4 μέρες μετά.

Για το dictamen medico μου, έκλεισα ραντεβού στο τοπικό μου ιατρικό κέντρο στη Βιγιαρεάλ όπου μένω. Κόστιζε 21.800 CRC και ήταν πολύ εύκολο. Τους έκανα Whatsa στις 3 Σεπτεμβρίου και έκλεισα το ραντεβού μου για τις 12 Σεπτεμβρίου. Η ιατρική αξιολόγηση ισχύει για 180 ημέρες.

Ημέρα Ραντεβού

Κάτι σημαντικό που πρέπει να σημειώσετε είναι ότι οι ξένες άδειες οδήγησης ισχύουν μόνο για 90 ημέρες από την τελευταία καταχώριση, επομένως θα πρέπει να έχετε κάποιον να σας οδηγήσει στο ραντεβού έγκρισης για να κάνετε τα πάντα με το βιβλίο. Υπάρχει μια στάση λεωφορείου ακριβώς έξω από το γραφείο του Cosevi, ώστε να μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο για τη Λιβερία και να κατεβείτε εκεί.

Πρέπει να φτάσετε τουλάχιστον 10 λεπτά νωρίτερα στο ραντεβού σας. Έφτασα περίπου 30 λεπτά νωρίτερα και με άφησαν να μπω. Εάν πηγαίνετε στο γραφείο της Λιβερίας, τότε πρέπει να πάτε στο Cosevi Direction General de Educacion Vial. Αυτό το γραφείο βρίσκεται απέναντι από το Hotel Santa Ana, εδώ είναι ο χάρτης. Απέχει περίπου 1,5 ώρα με το αυτοκίνητο από το Tamarindo. Μην πηγαίνετε στο Cosevi που βρίσκεται κοντά στο κέντρο της Λιβερίας έξω από τον αυτοκινητόδρομο Interamericana1.

Μόλις φτάσετε, κάντε check in με τον φύλακα που θα αναζητήσει το όνομά σας στη λίστα και θα σας αφήσει να μπείτε μέσα. Στη συνέχεια, πρέπει να πάτε στην αίθουσα αναμονής μέχρι να φωνάξουν το όνομά σας.

Μόλις καλέσουν το όνομά σας, θα οδηγηθείτε μέσα στο κτίριο και στο γραφείο του ατόμου που είναι υπεύθυνος για την έγκριση της έγκρισης. Θα ζητήσει τα έγγραφά σας (μεταφράσεις, cedula και dictamen medico) και απλά πρέπει να περιμένετε μέχρι να ολοκληρώσει την εισαγωγή των στοιχείων σας.

Στη συνέχεια, θα σας στείλει στο διπλανό γραφείο όπου ο άντρας θα σας ζητήσει τα μεταφραστικά έγγραφα για να εισαγάγετε τα στοιχεία της άδειας οδήγησης. Μετά επέστρεψα στο πρώτο γραφείο όπου σφράγισε τον φάκελο μου και είπε ότι τελείωσα. Μου είπε ότι τώρα έπρεπε να πάω στο BCR για να πληρώσω το τέλος, να φωτογραφηθώ και να λάβω την πραγματική άδεια. Κράτησε όλα τα επίσημα έγγραφα μου, δεν τα παίρνεις πίσω.

Αυτό το ραντεβού πέρασε πολύ γρήγορα, δεν μου πήρε περισσότερα από 40 λεπτά συμπεριλαμβανομένου του χρόνου αναμονής. Έκανα check in στις 9 π.μ. και βγήκα στις 940 π.μ. Το ραντεβού μου ήταν για τις 930 π.μ.

Επικύρωση της άδειας οδήγησης στο BCR

Μπορείτε να επικυρώσετε την άδειά σας (πληρώστε το τέλος και λάβετε την πραγματική άδεια) μόνο αφού εγκριθείτε και είναι μόνο κατόπιν ραντεβού, επομένως η σύστασή μου είναι όταν κλείσετε το ραντεβού σας στην COSEVI, ελέγξτε τον ιστότοπο BCR αμέσως μετά για να δείτε εάν μπορείτε να λάβετε ραντεβού την ίδια μέρα ή περίπου την ίδια μέρα, ώστε να μπορείτε να πάρετε την άδεια σας το συντομότερο δυνατό.

Αυτά τα ραντεβού πάνε πολύ γρήγορα. Ήμουν πραγματικά τυχερός που πήρα ένα ραντεβού στη Λιβερία την επόμενη μέρα γιατί όταν έλεγξα τη Santa Cruz και τη Nicoya, δεν υπήρχαν διαθέσιμα ραντεβού μέχρι τον Νοέμβριο. Ο Cañas είχε ραντεβού τον Σεπτέμβριο ακόμα.

Εδώ είναι ο ιστότοπος BCR για να κλείσετε ραντεβού: https://www.bancobcr.com/wps/portal/bcr/bancobcr/personas/servicios_personas/punto_pais/

 • Κάντε κλικ στην επιλογή Προβολή λεπτομερειών στην ενότητα Ραντεβού για άδεια χρήσης
 • Κάντε κλικ στην επιλογή Ζητήστε το ραντεβού σας εδώ
 • Επιλέξτε την υπηρεσία: Ραντεβού Άδειες/Διαβατήρια
 • Επιλέξτε Θέμα: Άδειες κατοίκου
 • Identificacion (ο αριθμός αναγνωριστικού DIMEX σας)
 • Επιλέξτε τη Διαδικασία: Άδεια χρήσης βάσει ομολογίας
 • Seleccione una Provincia: (Επέλεξα το Guanacaste γιατί εκεί μένω)
 • Selection una sucursal: Επιλέξτε την τοποθεσία σας στην οποία θέλετε να πάτε (Επέλεξα την Plaza Santa Rosa Liberia)

Μόλις επιλέξετε την ημερομηνία και την ώρα του ραντεβού σας, εισαγάγετε τα στοιχεία σας, πατήστε επιβεβαίωση και θα σας στείλουν ένα email επιβεβαίωσης.

Το ραντεβού μου BCR Liberia

Την ημέρα του ραντεβού μου, η τράπεζα με κάλεσε το πρωί για να ωθήσει το ραντεβού μου από τις 340 μ.μ. στη 1 μ.μ., κάτι που λειτούργησε εξαιρετικά για μένα. Το BCR στη Λιβερία είναι αυτό στην Plaza Santa Rosa, τοποθεσία εδώ.

Έφτασα γύρω στις 1250 μ.μ., περίμενα μέχρι τη 1 μ.μ. και μετά με κάλεσε μέσα ο φύλακας. Έδωσα την κεντούλα μου στην κυρία που ήταν υπεύθυνη για τις άδειες οδήγησης και περίμενα μέχρι να φωνάξουν το όνομά μου.

Μόλις φώναξαν το όνομά μου, μου ζήτησαν το cedula και έπρεπε να υπογράψω κάποια χαρτιά. Έπρεπε επίσης να πληρώσω 6000 CRC σε μετρητά και μετά μου τράβηξαν τη φωτογραφία. Υπέγραψα μερικά άλλα χαρτιά και μετά μου έδωσε την άδεια μου. Πανεύκολο!

Ελπίζω ότι αυτός ο οδηγός για το πώς να αποκτήσετε άδεια οδήγησης της Κόστα Ρίκα ήταν χρήσιμος για εσάς και τώρα μάθατε πώς να πιστοποιείτε μόνοι σας την άδεια οδήγησης στην Κόστα Ρίκα – ΔΕΝ χρειάζεται δικηγόρος!

Μην ξεχάσετε να δείτε τους παρακάτω οδηγούς μας σχετικά με την οδήγηση στην Κόστα Ρίκα, τους οποίους μπορείτε να βρείτε παρακάτω.

πώς να αποκτήσετε άδεια οδήγησης της Κόστα Ρίκα
Δίπλωμα οδήγησης της Κόστα Ρίκα