ρύζι τηγανητό (που περίσσεψε).  – Reading My Tea Leaves – Αργή, απλή, βιώσιμη ζωή.

ρύζι τηγανητό (που περίσσεψε). – Reading My Tea Leaves – Αργή, απλή, βιώσιμη ζωή.

September 19, 2018 0 Von admin

τηγανητό ρύζι λαχανικών |  διαβάζοντας τα φύλλα τσαγιού μουΤο Waste Not είναι μια συνεργασία με τον φίλο μου, Κάρι Κινγκ. Η υπόθεση είναι απλή: η Carrie, συγγραφέας και συντάκτρια τροφίμων, μοιράζεται μια συνταγή που τονίζει τουλάχιστον έναν συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο μπορούμε να περιορίσουμε τη σπατάλη τροφίμων. Το φτιάχνω στο σπίτι, βγάζω ένα σωρό φωτογραφίες και το μοιράζομαι με όλους εδώ.

Το τηγανητό ρύζι ήταν η πρώτη συνταγή που πρότεινε η Carrie να φτιάξει για αυτή τη σειρά. τρόμαξα. Έχω δοκιμάσει περισσότερα τηγανητά πιάτα με ρύζι στο σπίτι από όσα είμαι διατεθειμένος να απαριθμήσω και κάθε φορά, το ρύζι και το αυγό μετατράπηκαν σε ένα χυλό χάλι που κόλλησε στον πάτο του τηγανιού μου. Λατρεύω το τηγανητό ρύζι και ήθελα να το φτιάχνω στο σπίτι, αλλά ποτέ δεν μπόρεσα να το κάνω σωστά. Μεταφερθείτε στη διάσωση. Αυτή η συνταγή είναι γρήγορη και εύκολη και, τολμώ να πω, αλάνθαστη. Το πιο σημαντικό, είναι νόστιμο και βάζει το αγαπημένο μου άλογο της κουζίνας—την αγαπημένη μου μαντεμένιο τηγάνι— για άριστη χρήση.
τηγανητό ρύζι λαχανικών |  διαβάζοντας τα φύλλα τσαγιού μουΑπό την Carrie:

Ξεφεύγω από το δρόμο μου για να βεβαιωθώ ότι έχω περισσέψει ρύζι στο ψυγείο μου. Όταν μαγειρεύω ρύζι, συχνά φτιάχνω διπλή παρτίδα, ώστε να μπορώ να έχω λίγο στη διάθεσή μου για τηγανητό ρύζι. Τα παιδιά μου το λατρεύουν. Είναι γρήγορος και ένας πολύ καλός τρόπος για να χρησιμοποιήσετε άλλα τυχαία λαχανικά και κρέας που έχουν μείνει στο ψυγείο σας. Γνωρίζω ότι πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το ρύζι που περισσεύει είναι υψηλός κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης. Είναι αλήθεια ότι όλα τα τρόφιμα, όταν αφήνονται να καθίσουν σε ενδιάμεσες θερμοκρασίες, μπορεί να συσσωρεύουν βακτήρια που οδηγούν σε τροφική δηλητηρίαση. Το ρύζι μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιρρεπές σε αυτό. Αλλά χρησιμοποιώ και ξαναζεσταίνω το ρύζι που μου περίσσεψε από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου και δεν είχα ποτέ πρόβλημα. Χρησιμοποιώ ακόμη και κουτιά με περισσευούμενο ρύζι από παραγγελίες σε πακέτο! Δεν μπορώ να πετάξω τον εαυτό μου να πετάξει τέλεια καλό ρύζι. Και, η αλήθεια είναι ότι βρίσκω ότι το ρύζι που έχει απομείνει κάνει καλύτερο τηγάνισμα, επειδή είναι πιο στεγνό από τον αέρα του ψυγείου. Όσο πιο υγρό είναι το ρύζι, τόσο περισσότερο θα κολλήσει στο τηγάνι σας. Έτσι, εάν δεν αισθάνεστε άνετα με την ιδέα να χρησιμοποιήσετε το ρύζι που περισσεύει, φτιάξτε οπωσδήποτε φρέσκο ​​ρύζι για να το φτιάξετε, αλλά απλά να ξέρετε ότι μπορεί να κολλήσει λίγο περισσότερο.τηγανητό ρύζι λαχανικών |  διαβάζοντας τα φύλλα τσαγιού μου

Για ένα διάστημα δούλευα σε ένα ασιατικό εστιατόριο που επικεντρωνόταν κυρίως σε γρήγορα, αλλά νόστιμα πιάτα με ρύζι και ζυμαρικά. Πέρασα πολύ χρόνο στη γραμμή δουλεύοντας τα woks. Αυτά τα γουόκ δεν τοποθετήθηκαν πάνω από τις θορυβώδεις φλόγες αερίου μιας τυπικής περιοχής. Τοποθετήθηκαν σε μεγάλους, ανοιχτούς δακτυλίους φωτιάς, έτσι ώστε το κάτω, πιο στενό μέρος των γουόκ να καθόταν μέσα και οι φλόγες να έγλειφαν τόσο ψηλά όσο η πάνω άκρη (και αν δεν προσέχατε, τα δάχτυλά σας). Αυτά τα ελαφριά, απλά, γουόκ από ανοξείδωτο χάλυβα ήταν τέλεια καρυκευμένα, δεν τα τρίψαμε ποτέ με σαπούνι και νερό από φόβο ότι θα μπερδευτούμε με τις φυσικές αντικολλητικές ιδιότητες που είχαν δημιουργήσει με την πάροδο του χρόνου. Το μόνο που θα κάναμε στο τέλος μιας υπηρεσίας ήταν απλώς να βράζουμε νερό σε αυτά σε πολύ, πολύ υψηλή θερμοκρασία και μετά να τα σκουπίζουμε με καθαρά πανιά.

Για κάποιον του οποίου η ζωή και η δουλειά περιστρέφονται τόσο πολύ γύρω από το φαγητό, έχω έναν πολύ άθλιο φούρνο. Δεν είναι τόσο δυνατό. Δεν υπάρχει τίποτα στα BTU που εκρήγνυνται από τις σειρές των επαγγελματικών κουζινών, χωρίς να πειράζει το είδος της θερμότητας που προέρχεται από αυτούς τους δακτυλίους wok. Έτσι, στο σπίτι, όταν θέλω ένα σκληρό ψήσιμο ή λίγη γρήγορη, δυνατή ζέστη, χρησιμοποιώ πάντα τα μαντεμένια τηγάνι μου. Και το όνομα του παιχνιδιού για ένα επιτυχημένο stir-fry είναι καυτό και βαρύ για σύντομο χρονικό διάστημα. Εάν το τηγάνι δεν είναι αρκετά ζεστό, τα λαχανικά θα βράσουν και το νερό θα δημιουργηθεί στο τηγάνι, ο εχθρός ενός γευστικού stir-fry. Επειδή η γκάμα μου δεν είναι αρκετά ισχυρή, χρειάζομαι το χυτοσίδηρο για να χτίσω και να κρατήσω τη θερμότητα. Δυστυχώς, τα woks απλά δεν μου το κόβουν στην εστία της εστίας του σπιτιού μου.τηγανητό ρύζι λαχανικών |  διαβάζοντας τα φύλλα τσαγιού μου

Εκτός από το γρήγορο και μανιασμένο μαγείρεμα, τα επιτυχημένα stir-fries βασίζονται επίσης σε μια αντικολλητική επιφάνεια μαγειρέματος. Είμαι αρκετά αντίθετος με όλα τα τεφλόν και άλλες τεχνητές επικαλύψεις που καθιστούν τα μαγειρικά σκεύη αντικολλητικά. Αυτός είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο μου αρέσει το μαντεμένιο μου για το τηγάνισμα – όπως τα γουόκ σε εκείνο το εστιατόριο, μετά από πολύ προσεκτική συντήρηση και καρυκεύματα, έχουν γίνει φυσικά αντικολλητικά. Δεν χρησιμοποιώ ποτέ σαπούνι για να τα καθαρίσω. Τα σκουπίζω με ένα ελαφρώς βρεγμένο σφουγγάρι ή πινέλο ή στεγνό πανί, ανάλογα με το τι έχω μαγειρέψει εκεί μέσα. Την περίεργη στιγμή που έχω μερικά δύσκολα καθαριστικά κομμάτια (συνήθως κολλημένα στα πλάγια) βράζω νερό σε αυτό μαλακώνει και μετά φτάνω στο τρίψιμο και ξαναλάδωμα.τηγανητό ρύζι λαχανικών |  διαβάζοντας τα φύλλα τσαγιού μου

Υπάρχει ένα πράγμα που μου λείπει από τα αγαπημένα μου γουόκ του εστιατορίου: Ο λεπτός ανοξείδωτος χάλυβας ήταν τόσο ελαφρύς! Έτσι θα μπορούσαμε να κουνάμε δυνατά τα γουόκ μπρος-πίσω πάνω από τις φλόγες, βοηθώντας στην εξάπλωση των συστατικών για να εκμεταλλευτούμε την περιοχή της καυτής επιφάνειας. Αλίμονο, το μαντεμένιο μου, ενώ είναι και αγαπημένο, είναι ΒΑΡΥ. Έτσι, αντί να μετακινώ γρήγορα το τηγάνι μπρος-πίσω, χρησιμοποιώ ένα κουτάλι ή μια σπάτουλα για να μετακινώ γρήγορα το φαγητό – αφήνοντάς το μόνο τόσο όσο για να το αφήσω να μαγειρευτεί, αλλά όχι τόσο ώστε να μειώσει τη θερμοκρασία της επιφάνειας και να βράσει. τηγανητό ρύζι λαχανικών |  διαβάζοντας τα φύλλα τσαγιού μου

Ρύζι τηγανητό λαχανικών (που περισσεύει).

3 κουταλιές της σούπας ταμάρι

1 κουταλιά της σούπας mirin ή άλλο ξύδι ρυζιού/p>

1 κουταλάκι του γλυκού σησαμέλαιο

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη ή ζάχαρη καρύδας

2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες

Κομμάτι 2 ιντσών τζίντζερ, ξεφλουδισμένο

2 μεγάλα αυγά

3 κουταλιές της σούπας ουδέτερο λάδι, σαν σπόρος σταφυλιού

1-2 καρότα, τριμμένα (περίπου ¼ φλ.)

8-12 ουγκιές μπρόκολο, κομμένο σε μικρά μπουκετάκια (μην ξεχνάτε – αν ξεφλουδίσετε τα κοτσάνια, μπορείτε να τα κόψετε και να τα χρησιμοποιήσετε εδώ! Οι μίσχοι του μπρόκολου είναι νόστιμοι!)

2 φλιτζάνια λάχανο νάπας ή σαβαγιάρ, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες ή ψιλοκομμένο

2 φλιτζάνια μαγειρεμένο, περισσευούμενο ρύζι (λευκό ή καφέ!)

2-3 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες

¼ φλιτζάνι αλατισμένα φιστίκια ή κάσιους, ψιλοκομμένατηγανητό ρύζι λαχανικών |  διαβάζοντας τα φύλλα τσαγιού μου

Σε ένα μικρό μπολ, συνδυάστε το ταμάρι, το mirin/ρυζόξυδο, το σησαμέλαιο και τη ζάχαρη. Τρίψτε το σκόρδο και το τζίντζερ σε λεπτές φέτες απευθείας στο μπολ. Χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήνω στην άκρη.

Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μικρό μπολ.

Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι από χυτοσίδηρο μέχρι να γυαλίσει, προσθέτουμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε, μόλις 1-2 λεπτά, ή μέχρι να μην είναι πια υγρά, αλλά να είναι ακόμα λίγο ρευστά. Τα μεταφέρετε σε ένα μεγάλο, καθαρό μπολ. Σκουπίστε το τηγάνι με ένα πανί.

Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας λάδι στο ίδιο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή ένταση μέχρι να γυαλίσει. Προσθέστε τα καρότα, το μπρόκολο, το λάχανο και ½ φλιτζάνι νερό. Καλύψτε και βράστε στον ατμό για 2-3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το νερό και τα λαχανικά να γίνουν al dente και να αρχίσουν να ροδίζουν.

Ανακατεύουμε το μείγμα ταμάρι-τζίντζερ και προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας στα λαχανικά. Ανακατέψτε τα λαχανικά να καλυφθούν με σάλτσα, μαγειρέψτε άλλα λεπτά ή δύο.

Μεταφέρετε τα λαχανικά σε ένα μπολ με τα αυγά.

Επαναφέρετε το ίδιο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας λάδι, μόλις ροδίσει, προσθέστε ρύζι. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας το ρύζι, ώστε να ζεσταθεί αλλά να μην κολλήσει, 1-2 λεπτά.

Προσθέστε το υπόλοιπο μείγμα ταμάρι-τζίντζερ. Ανακατεύουμε να ενωθούν. Μαγειρέψτε 1-2 λεπτά ακόμα για να απορροφηθεί όλο.

Προσθέστε τα αυγά και τα λαχανικά πίσω στο ρύζι, ξύνοντας τη σάλτσα και τους χυμούς από το μπολ στο stir-fry.

Μαγειρέψτε, άλλα 1-2 λεπτά, μέχρι να ενωθούν όλα.

Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε αν χρειάζεται.

Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και από πάνω ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς.τηγανητό ρύζι λαχανικών |  διαβάζοντας τα φύλλα τσαγιού μου

//

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

Αν τρώτε κρέας και σας περισσεύει κοτόπουλο, χοιρινό ή σολομό από κάποιο άλλο βράδυ, ψιλοκόψτε το και προσθέστε το εδώ!

Αυτό προϋποθέτει ότι το τηγάνι σας από χυτοσίδηρο είναι καρυκευμένο και αντικολλητικό. Εάν έχετε ένα αξιόπιστο wok και προτιμάτε να το χρησιμοποιήσετε – προχωρήστε! Ή άλλα αντικολλητικά τηγάνι μπορεί να λειτουργήσουν εάν είναι βαρέως τύπου και η θερμότητα είναι αρκετά υψηλή.

Πάντα στη μαγειρική, αλλά ιδιαίτερα με τηγανητές πατάτες που πρέπει να ενωθούν γρήγορα, είναι σημαντικό να έχετε κάνει όλη την προετοιμασία σας πρώτα και να είστε έτοιμοι να χτυπήσετε το ζεστό τηγάνι!

Τα λαχανικά μπορούν να αλλάξουν εποχιακά ή ανάλογα με το τι έχετε στα χέρια σας! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μανιτάρια shiitake ή cremini, να αφήσετε έξω το λάχανο, να προσθέσετε αρακά, baby καλαμπόκι, φύτρα φασολιών, πιπεριές – ό,τι θέλετε!

Μερικές φορές βάζω μπρόκολο ή κουνουπίδι στα τηγανητά μου πιάτα με ρύζι για να τα χύσω και να τρώω περισσότερα λαχανικά στα παιδιά μου! Εάν το κάνετε αυτό, προσθέστε στο ίδιο βήμα με τα λαχανικά.

Μπορείτε επίσης να παραλείψετε εντελώς το βήμα του αυγού για να κάνετε αυτό το vegan!

Προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας gochujang ή πάστα τσίλι στη σάλτσα για να το κάνετε αυτό πικάντικο.

Χάρη σε Κάρι Κινγκ για τη σύνταξη αυτής της ανάρτησης και την ανάπτυξη της συνταγής. Όταν η Carrie δεν με ενθαρρύνει σε περιπέτειες μαγειρικής σε μικροσκοπικά διαμερίσματα, είναι συγγραφέας και συντάκτρια τροφίμων. Η δουλειά της στα βιβλία μαγειρικής περιλαμβάνει Πρωινό, Μεσημεριανό, Δείπνο… Ζωή με τη Missy Robbins και Ο σεφ της διπλανής πόρτας με την Amanda Freitag. Έχει συμβάλει στην Συγκεντρώστε το περιοδικό και Ζωή & Θυμάρι και εργάζεται ως συντάκτης συνταγών στο Marley Spoon και Δείπνο. Χάρη στη σχολή μαγειρικής και τον πολύ χρόνο που αφιερώνει σε κουζίνες, τόσο επαγγελματική όσο και οικιακή, μπορεί να μαγειρέψει σχεδόν τα πάντα, αλλά συνήθως θέλει απλώς ένα λίγοι ζευγάρι λίγες φέτες πίτσα.

Για τους περίεργους:

+ Το μαντεμένιο τηγάνι μας είναι από The Field Company. (Και με κίνδυνο να καυχηθώ, ένα από τα πολύ αγαπημένα μου πράγματα είναι ότι είναι πολύ πιο ελαφρύ από άλλα τηγάνια από χυτοσίδηρο που έχω χρησιμοποιήσει. Δεν είναι γουόκ, αλλά δεν θα σπάσεις τον καρπό σου προσπαθώντας να κουνηθείς είτε αυτό.

+ Η καρό χαρτοπετσέτα μας είναι η Τζεν Πετσέτα από τα λευκά είδη ομίχλης.

Αυτή η ανάρτηση περιλαμβάνει συνδέσμους συνεργατών. Η ανάγνωση των φύλλων τσαγιού μου μπορεί να κερδίσει μια μικρή προμήθεια για τα αγαθά που αγοράζονται μέσω αυτών των συνδέσμων.