Τάσεις σχεδιασμού γήρανσης στη θέση

Τάσεις σχεδιασμού γήρανσης στη θέση

November 18, 2022 0 Von admin

γήρανση στη θέση του

Ο σχεδιασμός είναι τόσο θέμα εύρεσης προβλημάτων όσο και επίλυσής τους.

~ Bryan Lawson, συγγραφέας, αρχιτέκτονας και μελετητής

Γήρανση στον τόπο

Κορυφαία αιτήματα πελατών από τη Mary Jo Peterson, CKD, CBD, CAPS

Κουζίνα και Μπάνιο 1. Καταρχάς, αν και η σύνδεση με την κουζίνα και το μπάνιο είναι περισσότερο σφαιρική παρά συγκεκριμένη, φαίνεται άξιο αναφοράς ότι οι άνθρωποι αναζητούν τρόπους για να δημιουργήσουν μια επίπεδη είσοδο και γενικά πιο ανοιχτά σχέδια με περισσότερο καθαρό χώρο στο δάπεδο για ευκολότερους ελιγμούς. Ο νεότερος διεθνής κωδικός κατοικίας επιτρέπει την αλλαγή επιπέδου από γκαράζ σε σπίτι να γίνεται χωρίς βήμα, επομένως σε πολλές περιπτώσεις αυτή μπορεί να είναι η καταχώριση επιπέδου. Σε ένα τρέχον έργο, το γραφείο μου εργάζεται σε μια ανακαίνιση που περιλαμβάνει την εγκατάσταση μιας ράμπας από το γκαράζ στην κουζίνα για να διευκολύνει τη μεταφορά των ειδών παντοπωλείου, όπως ζητήθηκε από τον πελάτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ τα τρέχοντα πρότυπα πρόσβασης επιτρέπουν 1:12 για μια κλίση σε μια ράμπα, υπάρχει μια κίνηση για τη μείωση αυτής της κλίσης και αν αναρωτιέστε γιατί, δοκιμάστε να ωθήσετε τον εαυτό σας προς τα πάνω ή προς τα κάτω με ασφάλεια σε τροχούς.

Ενιαίος Όροφος 2. Η ικανότητα να ζεις σε έναν όροφο αναφέρεται συχνά ως λόγος για να μετακομίσεις από ένα υπάρχον σπίτι ή να ανακαινίσεις. Ενώ πολλές τοπικές δημοτικές γλώσσες περιλαμβάνουν σχέδια δύο ορόφων, οι άνθρωποι ζητούν σχέδια που περιλαμβάνουν μια κύρια σουίτα στον κύριο όροφο, έτσι ώστε ο „επάνω όροφος“ να γίνεται επισκέπτης ή άλλος ευέλικτος χώρος. Αυτό επηρεάζει τον διαθέσιμο χώρο και τον προσανατολισμό της κουζίνας και του κύριου λουτρού, όταν όλα αυτά τοποθετούνται σε έναν όροφο.

Εύκολη συντήρηση 3. Η εύκολη συντήρηση αναφέρεται ως κορυφαία προτεραιότητα, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι το εύκολο είναι καλό. Ωστόσο, γίνεται ισχυρότερη τάση όταν αναφέρεται ως κύριος λόγος για τη μετακόμιση από ένα υπάρχον σπίτι (57%, σύμφωνα με μια έρευνα ASID Aging in Place). Μετά τη συντήρηση σε εξωτερικούς χώρους, η κουζίνα και το μπάνιο είναι οι δύο τομείς που αναφέρονται περισσότερο όταν αναζητάτε βελτιώσεις. Ως σχεδιαστές αυτών των χώρων, πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας. Αντιβακτηριακά υλικά και φινιρίσματα, καθαρότερες γραμμές, συσκευές που αναφέρουν προβλήματα στον κατασκευαστή, αυτορυθμιζόμενος αερισμός ή φωτισμός – όλοι οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να βελτιώσουμε τη φροντίδα των χώρων μας – γίνονται σημεία αιχμής για τους πελάτες μας.

Ντουλάπια εύκολης πρόσβασης 4. Στην κουζίνα, λιγότερα ντουλάπια τοίχου είναι το κλειδί. Ευτυχώς, οι τάσεις του σχεδιασμού προς περισσότερους ανοιχτούς χώρους και το γενναιόδωρο φως της ημέρας μας ανάγκασαν να χρησιμοποιούμε λιγότερα ντουλάπια τοίχου και η ανταπόκριση είναι τεράστια. Στα 5′ 5″, δεν μπορώ να φτάσω περισσότερο από το μπροστινό μέρος του δεύτερου ραφιού σε ένα ντουλάπι τοίχου τυπικού ύψους. Με τα σημερινά αξεσουάρ για την αποθήκευση στο συρτάρι αυτών των αντικειμένων που παραδοσιακά αποθηκεύονται σε ντουλάπια τοίχου, καθώς και τη χρήση κομματιών επίπλων στην κουζίνα, οι άνθρωποι αρχίζουν να αφήνουν τα ντουλάπια τοίχου με αντάλλαγμα την εύκολη αποθήκευση.

Συσκευές Comfort Height 5. Τοποθετούμε τις συσκευές σε άνετα ύψη. Ήμουν μια μοναχική φωνή που ενθάρρυνε να χωρίζει διπλούς φούρνους, ώστε ο καθένας να μπορεί να τοποθετηθεί σε πιο προσβάσιμο ύψος, αλλά σήμερα, οι πελάτες τους ζητούν. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι ενώ ο αρχικός συλλογισμός πίσω από ένα υπερυψωμένο πλυντήριο πιάτων ή ένα φούρνο δεξιού ύψους ήταν για χρήση από άτομο σε αναπηρικό καροτσάκι, σήμερα είναι πιο συχνά ένα όφελος για ένα όρθιο άτομο που θα επέλεγε να μην λυγίσει. Μια άλλη προσοχή: Αυτή είναι μια από αυτές τις έννοιες Universal Design που λειτουργεί μόνο όταν ταιριάζει στο σχέδιο. Ένα υπερυψωμένο πλυντήριο πιάτων στο τέλος ενός γενναιόδωρου πάγκου που χωρίζει τη θέα της κουζίνας από τον διπλανό χώρο μπορεί να είναι υπέροχο, αλλά αυτή η ίδια υπερυψωμένη μονάδα στη μέση μιας κουζίνας σε σχήμα U θα ήταν λάθος.

Συρτάρια γενικής σχεδίασης 6. Τα συρτάρια θα μπορούσαν να ονομαστούν ο μεγάλος ισοσταθμιστής. Όλοι μας επωφελούμαστε από το να φέρνουμε τα πράγματα πιο κοντά μας χωρίς να κουραζόμαστε. Ακόμη και τα ντουλάπια με τις πιο μέτριες τιμές προσφέρουν συρτάρια. Οι σημερινές συρταρωτές συσκευές, τα πλυντήρια πιάτων, οι φούρνοι μικροκυμάτων, τα ψυγεία, για να αναφέρουμε μερικά – είναι σε ζήτηση από τους ανθρώπους, και ιδιαίτερα από εκείνους του τμήματος Boomer.

Πόρτες εσοχής/τσέπης 7. Τόσο στην κουζίνα όσο και στο μπάνιο, όχι μόνο τα συρτάρια, αλλά και οι πόρτες που φεύγουν είναι έντονη τάση. Είτε διπλώνουν στο πλάι, είτε αιωρούνται προς τα πάνω, είτε ανοίγουν είτε με άλλο τρόπο, είναι καλό να τα απομακρύνουν ενώ κάποιος έχει πρόσβαση σε ό,τι βρίσκεται πίσω τους. Το υλικό έχει δημιουργηθεί και βελτιωθεί έτσι ώστε να μην υπήρξαν ποτέ περισσότερες επιλογές.

Open Knee Space Vanity 8. Στο μπάνιο, ας ξεκινήσουμε με το νεσεσέρ και ας μιλήσουμε για τα γόνατα. Οι άνθρωποι ζητούν σχέδια που περιλαμβάνουν τη δυνατότητα να καθίσετε για τουλάχιστον μερικές από τις εργασίες που έχετε. Τα σημερινά σχέδια τουαλέτας προσκαλούν έναν ανοιχτό χώρο στα γόνατα και είναι επιτέλους μια ισχυρή τάση.

Τουαλέτες Comfort Height 9. Έχετε δει ποτέ περισσότερες επιλογές σε τουαλέτες; Η τάση είναι σίγουρα τα καθίσματα με άνεση ή το δεξί ύψος και, δεδομένης της επιλογής, σχεδιάζω περισσότερα από ένα ύψος, για να εξυπηρετώ τις μεταβαλλόμενες ανάγκες και τα ποικίλα ύψη του χρήστη, όταν κάνω ένα ολόκληρο σπίτι. Αν και αυτή η τάση εξακολουθεί να υποκινείται από τους σχεδιαστές, οι πελάτες ανταποκρίνονται σθεναρά στις πολλές πρόσθετες επιλογές που διατίθενται, όπως θερμαινόμενα και αυτοκλειόμενα καθίσματα, προσωπική υγιεινή, διπλό ξέπλυμα κ.λπ.

Ντους χωρίς κατώφλι 10. Τα ντους χωρίς κατώφλι έχουν αρχίσει να πιάνουν όχι μόνο σχεδιαστές, αλλά και κατασκευαστές και καταναλωτές. Όταν ο περιορισμός του νερού σχεδιάζεται προσεκτικά με βάση το μέγεθος, τη θέση, την κατεύθυνση και την ποσότητα του νερού που ρέει, την έκταση του αδιάβροχου στρώματος, την κλίση του δαπέδου, τον τύπο και τη θέση των αποχετεύσεων και το σχέδιο για πόρτες, κουρτίνες ή ανοιχτές εισόδους, είναι μια υπέροχη επιλογή.

Βλέπω

5 βασικά σχέδια σπιτιών για τη γήρανση στη θέση τους