Τι είναι και γιατί μπορεί να ωφεληθείτε από αυτό

Τι είναι και γιατί μπορεί να ωφεληθείτε από αυτό

November 16, 2022 0 Von admin
Krakenimages.com / Shutterstock.com

Σημείωση συντάκτη: Αυτή η ιστορία εμφανίστηκε αρχικά στις Νέα Συνταξιοδότηση.

Ορισμένα ζητήματα χρημάτων απαιτούν οικονομικές συμβουλές από κάποιον που καταλαβαίνει τους αριθμούς. Άλλα θέματα μπορεί να είναι πιο ψυχολογικής φύσης και καλύτερα να αντιμετωπίζονται μέσω ενός έμπιστου προσώπου που κατανοεί τα συναισθήματα. Πολλές φορές η επίλυση οικονομικών προβλημάτων απαιτεί έναν συνδυασμό οικονομικής και συναισθηματικής εξειδίκευσης. Εκεί μπαίνει η οικονομική θεραπεία.

Η προσωπική χρηματοδότηση είναι τόσο οικονομική όσο και συμπεριφορική

Dmytro Zinkevych / Shutterstock.com

Είναι εύκολο να σκεφτεί κανείς ότι τα προσωπικά οικονομικά είναι μια ξεκάθαρη ορθολογική πειθαρχία όπως τα μαθηματικά ή η επιστήμη, ότι το μόνο που χρειάζεστε είναι η σωστή φόρμουλα. Ωστόσο, ενώ υπάρχει κάποια επιστήμη, υπάρχει επίσης πολλή τέχνη στον κλάδο.

Και, όπως η τέχνη, τα προσωπικά οικονομικά μπορεί να είναι εξαιρετικά ακατάστατα. Περιλαμβάνει συναισθήματα, κίνητρα, αφήγηση, ψυχολογία, λήψη αποφάσεων, υποθέσεις και μυριάδες άλλους παράγοντες συμπεριφοράς που μπορεί να είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν.

Τι είναι η Χρηματοοικονομική Θεραπεία;

Prostock-studio / Shutterstock.com

Η χρηματοοικονομική θεραπεία είναι ένα εξειδικευμένο πεδίο της ψυχολογίας. ο Σύλλογος Οικονομικών Θεραπευτικών το ορίζει ως: «Η ενοποίηση των γνωστικών, συναισθηματικών, συμπεριφορικών, σχεσιακών και οικονομικών πτυχών της ευημερίας».

Με άλλα λόγια, οι οικονομικοί θεραπευτές σας βοηθούν «να σκέφτεστε, να αισθάνεστε, να επικοινωνείτε και να συμπεριφέρεστε διαφορετικά με τα χρήματα για να βελτιώσετε τη συνολική ευημερία μέσω πρακτικών και παρεμβάσεων που βασίζονται σε στοιχεία».

Η χρηματοοικονομική θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τις στάσεις και τις αξίες σας σχετικά με τα χρήματα και πώς καταφέρατε να γίνετε αυτό που είστε. Ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζετε τα χρήματα συχνά καθορίζεται από το πώς σας μεγάλωσαν και τις οικονομικές συνθήκες που έχετε βιώσει. Μπορεί να προσδιορίσει γιατί αισθάνεστε έτσι για τα προσωπικά οικονομικά και πώς να βελτιώσετε τη σχέση σας με τα χρήματα.

The Utility of Financial Therapy

Stock-Asso / Shutterstock.com

Η οικονομική σας κατάσταση σίγουρα επηρεάζεται από το πόσα κερδίζετε και τη συνολική οικονομία. Ωστόσο, επηρεάζεται επίσης σε μεγάλο βαθμό από τους στόχους, τις στάσεις και τις αξίες σας. Και, ενώ υπάρχουν ορισμένες σωστές απαντήσεις για τη μείωση των φορολογικών δαπανών ή την αύξηση των αποδόσεων, δεν υπάρχουν απαραίτητα σωστές απαντήσεις όσον αφορά τους στόχους, τις στάσεις και τις αξίες.

Όμως, κατανοώντας τα συναισθήματά σας, τα κίνητρά σας και τι διαμόρφωσε τη στάση σας, μπορείτε να κάνετε πιο ορθολογικές οικονομικές ενέργειες και να προσδιορίσετε καλύτερα και να πετύχετε τους δικούς σας οικονομικούς στόχους.

Πώς μπορείτε να βρείτε έναν οικονομικό θεραπευτή;

Motortion Films / Shutterstock.com

Υπάρχει μια πολύ μικρή ομάδα εξειδικευμένων οικονομικών θεραπευτών που κλίνουν στις ψυχολογικές πτυχές του χρήματος. Και, ορισμένοι οικονομικοί σύμβουλοι έχουν πιστοποίηση χρηματοοικονομικής θεραπείας. Για παράδειγμα, η Financial Therapy Association προσφέρει ένα πρόγραμμα πιστοποίησης στη χρηματοοικονομική θεραπεία. Διδάσκει πώς να αναγνωρίζετε συμπεριφορές που εμποδίζουν την οικονομική πρόοδο.

Ωστόσο, οι περισσότεροι καλοί οικονομικοί σύμβουλοι θα ασχοληθούν με τη «θεραπεία». Και, θα πρέπει τουλάχιστον να κατανοήσουν τα κίνητρα και τις αξίες σας. Ένας σύμβουλος που δεν ρωτά για αυτούς τους παράγοντες μπορεί να μην σας δίνει τις καλύτερες συμβουλές για αυτό που πραγματικά είστε.

Το Συμβούλιο CFP, το χρυσό πρότυπο για τις πιστοποιήσεις χρηματοοικονομικών συμβούλων, παρέχει εκπαίδευση στις «soft skills» της διαχείρισης χρημάτων. Διδάσκουν στους συμβούλους τους «Η Ψυχολογία του Χρηματοοικονομικού Σχεδιασμού». Το μάθημα καλύπτει στάσεις, αξίες, προκαταλήψεις και άλλα θέματα.

Ενδιαφέρεστε να μιλήσετε με έναν οικονομικό σύμβουλο; Οι σύμβουλοι NewRetirement προσφέρουν εξατομικευμένες συμβουλές, καθοδήγηση και ίσως λίγη θεραπεία. Δοκιμάστε α δωρεάν συνεδρία ανακάλυψης με έναν επαγγελματία CFP για να συζητήσετε τις ανάγκες σας.

Χρειάζεστε πιο εστιασμένη οικονομική θεραπεία; Μπορείς βρείτε έναν θεραπευτή εδώ.

Χρειάζεστε Χρηματοοικονομική Θεραπεία από Εξουσιοδοτημένο Χρηματοθεραπευτή ή Σύμβουλο;

Προστασία / Shutterstock.com

Ενώ οποιοσδήποτε θα μπορούσε πιθανώς να επωφεληθεί από την οικονομική θεραπεία, το να καταλάβουμε τι είδους πόρος μπορεί να είναι δύσκολο. Είναι συνήθως όσοι υποφέρουν από οξύ οικονομικό τραύμα ή μια διαταραχή που θα ωφεληθούν περισσότερο από έναν οικονομικό θεραπευτή σε αντίθεση με έναν οικονομικό σύμβουλο.

Η χρηματοοικονομική θεραπεία επικεντρώνεται περισσότερο στην πραγματική αντιμετώπιση των υποκείμενων λόγων για ορισμένες συμπεριφορές παρά στην ανάπτυξη ενός οικονομικού σχεδίου, στη βελτίωση των οικονομικών συνηθειών και στην ενίσχυση της λήψης αποφάσεων.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα οικονομικής θεραπείας και ο τύπος του επαγγελματία που θα ήταν πιο χρήσιμος.

Μια ακραία οικονομική ιστορία

Sam Wordley / Shutterstock.com

Η οικονομική θεραπεία από έναν θεραπευτή μπορεί να είναι χρήσιμη εάν μεγαλώσατε με ακραίες οικονομικές συνθήκες. Φανταστείτε να έχετε μεγαλώσει πολύ φτωχά. Το να παρακολουθείτε τους γονείς να αγωνίζονται, να αισθάνεστε πείνα ή να λαχταράτε τι θα μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά τα άλλα παιδιά θα έχει μόνιμο αντίκτυπο στη στάση σας απέναντι στα χρήματα.

Ξεπερνώντας την Ανατροφή σας

Zoeytoja/Shutterstock.com

Ανεξάρτητα από το επίπεδο εισοδήματος, το πώς οι γονείς σας αποταμίευσαν και ξόδεψαν χρήματα θα επηρεάσει την προσέγγισή σας στα προσωπικά οικονομικά. Ακόμη και τα παγκόσμια γεγονότα θα διαμορφώσουν το πώς σκέφτεστε και αισθάνεστε για τα χρήματα.

Ορισμένοι οικονομικοί σύμβουλοι μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε πώς το προσωπικό σας ιστορικό επηρεάζει τη λήψη αποφάσεων. Ένας θεραπευτής μπορεί να είναι πιο χρήσιμος για την επίλυση ή την αλλαγή της συμπεριφοράς σας.

Αξίες

Krakenimages.com / Shutterstock.com

Τόσο οι θεραπευτές όσο και οι σύμβουλοι μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε τις οικονομικές σας αξίες. Ένας σύμβουλος είναι ίσως η καλύτερη πηγή για να σας βοηθήσει να μεταφράσετε αυτές τις αξίες σε ουσιαστική οικονομική δράση.

Για παράδειγμα: Μερικοί άνθρωποι εκτιμούν την οικονομική ασφάλεια σε σχέση με το οικονομικό κέρδος. Και, οι οικονομικές αποφάσεις που βοηθούν στην επίτευξη ασφάλειας μπορεί να είναι διαφορετικές από αυτές που επιτυγχάνουν μέγιστες αποδόσεις.

Ένας σύμβουλος μπορεί να σας βοηθήσει να καθοδηγήσετε τις οικονομικές σας αποφάσεις με βάση τις οικονομικές σας αξίες.

Συναισθήματα

fizkes / Shutterstock.com

Όταν το χρηματιστήριο λιώνει, δεν είναι η βραχυπρόθεσμη απώλεια χρημάτων το πρόβλημα, είναι όλα τα συναισθήματα που σχετίζονται με τη βραχυπρόθεσμη απώλεια και οι ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν αυτά τα συναισθήματα.

Βλέπετε, πολύ συχνά οι άνθρωποι πωλούν όταν η αγορά πέφτει. Αυτό το φαινόμενο εξηγεί γιατί ο μέσος όρος 401(k) έχει επιστρέψει μόνο 3% ετησίως τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, παρόλο που οι αποδόσεις των αγορών ήταν τριπλάσιες. Η ψυχολογία της απληστίας και της αποφυγής απωλειών είναι ο λόγος που οι άνθρωποι πουλάνε στα χαμηλά και αγοράζουν στα υψηλά.

Ένας καλός σύμβουλος μπορεί να σας βοηθήσει να συγκεντρωθείτε στα χρήματά σας και να σας επιτρέψει να ξεπεράσετε τα συναισθήματα και να πάρετε τις σωστές οικονομικές αποφάσεις.

Συμπεριφορές

Nestor Rizhniak / Shutterstock.com

Οι υπερβολικές δαπάνες είναι ένα κοινό οικονομικό πρόβλημα. Ένας οικονομικός θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε γιατί οδηγείστε σε υπερβολικές δαπάνες και να σας συμβουλεύσει σχετικά με τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές που σας οδηγούν να ξοδεύετε πάρα πολλά.

Η αποφυγή είναι ένα άλλο κοινό ζήτημα όσον αφορά τη διαχείριση χρημάτων. Πάρα πολλοί άνθρωποι βάζουν το κεφάλι τους στην άμμο και αποφεύγουν να ασχοληθούν με άμεσες οικονομικές ανησυχίες ή δεν σχεδιάζουν επαρκώς το μέλλον τους. Η χρηματοοικονομική θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε γιατί αποφεύγετε οικονομικά ζητήματα και πώς να ασχοληθείτε περισσότερο με τα χρήματά σας.

Είτε χρειάζεστε χρηματοοικονομική θεραπεία είτε όχι, χρειάζεστε ένα μακροπρόθεσμο οικονομικό σχέδιο

goodluz / Shutterstock.com

Ο οικονομικός προγραμματισμός είναι μια πειθαρχία όπως η άσκηση και η σωστή διατροφή που πρέπει να ενσωματωθεί στην καθημερινή ζωή του καθενός ανεξάρτητα από τις αξίες και το οικονομικό τους ιστορικό.

Οι έρευνες διαπιστώνουν ότι μεταξύ εκείνων που έχουν κάνει προγραμματισμό συνταξιοδότησης, ένα πλήρες 91% δηλώνει ότι τους ήταν χρήσιμο, με το 33% να αναφέρει ότι ήταν κρίσιμο για να τους φέρει σε καλύτερο δρόμο για τη συνταξιοδότηση.

Άλλες έρευνες αναφέρουν παρόμοια στοιχεία. Για παράδειγμα, ο Charles Schwab διαπιστώνει ότι τα άτομα με γραπτά σχέδια αισθάνονται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και λιγότερο άγχος. Επιπλέον, η έρευνα διαπιστώνει ότι τα άτομα με σχέδια παίρνουν καλύτερες αποφάσεις, αναπτύσσουν καλύτερες οικονομικές συνήθειες και έχουν καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα.

ο Νέος Σχεδιαστής Συνταξιοδότησης είναι το καλύτερο διαδικτυακό εργαλείο για προγραμματισμό. Ξεκινήστε (ή διατηρήστε) το σχέδιό σας σήμερα.