Το ψήσιμο ως σχέση – Ψωμιά μαγιάς

17
Το ψήσιμο ως σχέση – Ψωμιά μαγιάς

Έρχεται μια στιγμή σε κάθε σχέση που επιλέγεις να πεις «I Do». Σημαίνει ότι αναλαμβάνετε μια δια βίου δέσμευση. Όταν πρόκειται για το ψήσιμο ως σχέση, το να μάθεις να ψήνεις ψωμί με μαγιά σημαίνει την ίδια δέσμευση.

Το ψήσιμο του ψωμιού με μαγιά είναι πιο χρονοβόρο, αλλά όχι απαραίτητα πιο δύσκολο. Μεταξύ της ανάμειξης και της διαμόρφωσης, υπάρχει μια χρονική περίοδος όπου το ψωμί πρέπει να καθίσει αδρανές. Αυτή θεωρείται η φάση «διόρθωσης». Το Proofing είναι επίσης ένας άλλος όρος για την «ανερχόμενη». Είναι όταν η μαγιά αρχίζει να τρέφεται με τους υδατάνθρακες και να απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό το αέριο διοξειδίου του άνθρακα είναι που κάνει τη ζύμη να «φουσκώνει» ή να φουσκώνει σε μέγεθος.

Μόλις η ζύμη έχει διογκωθεί, πρέπει να τη χειριστείτε με προσοχή. Η υπερβολική πίεση ή ο χονδρικός χειρισμός της θα προκαλέσει τη διαφυγή των αερίων. Μόλις συμβεί αυτό, οι τρύπες στο ψίχουλο θα είναι μικρότερες. Στα περισσότερα ψωμιά με μαγιά, το αντικείμενο είναι να διατηρηθούν τα αέρια και να δημιουργηθούν μεγαλύτερες τρύπες.

Τα ψωμιά με μαγιά διατίθενται σε δύο διαφορετικές μεθόδους – ψωμί με κουρκούτι, το οποίο δεν απαιτεί ζύμωμα. και διογκωμένο (ή φουσκωμένο) ψωμί – το οποίο απαιτεί ζύμωμα. Τα ζυμαρικά ψωμιά χρησιμοποιούνται συνήθως όταν φτιάχνουμε ζεστά ψωμάκια, όπως αυτό του δικού μου Η θεία Dot έκανε. Τα μπισκότα και τα κουλουράκια θεωρούνται επίσης ψωμί ζύμη, αλλά μην χρησιμοποιείτε μαγιά.

Γαλλικές μπαγκέτες

Γαλλικό ψωμί – Το εύκολο ψωμί μαγιάς

Αν ψάχνετε για ένα λιτό ψωμί για να φτιάξετε, δεν μπορείτε να βρείτε ένα που να παίρνει λιγότερα υλικά. Το παραδοσιακό γαλλικό ψωμί απαιτεί τέσσερα συστατικά – αλεύρι, αλάτι, μαγιά και νερό. Αυτό είναι ένα εύκολο ψωμί με μαγιά, αλλά μπορεί να είναι λίγο δύσκολο να αποκτήσετε την παραδοσιακή νιφάδα κρούστας.

Προτού τρελαθείτε προσπαθώντας να αποκτήσετε αυτή την κρούστα που παράγουν τα περισσότερα αρτοποιεία, επιτρέψτε μου να σας πω ένα μικρό μυστικό. Αυτό το ψωμί ψήνεται σε έναν εμπορικό φούρνο που είναι σχεδιασμένος με ενσωματωμένο ατμόπλοιο. Είναι ο ατμός που εισάγεται σε έναν πολύ ζεστό φούρνο που δημιουργεί αυτή την κρούστα.

Οι περισσότεροι οικιακόι φούρνοι δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια. Αντίθετα, υπάρχει ένας τρόπος να εισαγάγετε το ατμό, αλλά και πάλι δεν θα σας δώσει εντελώς τα αποτελέσματα που ίσως αναζητάτε.

Δημιουργία φούρνου «Ατμού».

Για να ενσωματώσετε ατμό στον φούρνο σας, υπάρχουν δύο βήματα. Το πρώτο είναι να τοποθετήσετε ένα ταψί στην χαμηλότερη σχάρα του φούρνου σας. Γεμίστε το μέχρι τη μέση με ζεστό νερό και τοποθετήστε το πέτρα ψησίματος, εάν χρησιμοποιείτε, στο επάνω ράφι. (Αν χρησιμοποιείτε τηγάνια γαλλικού ψωμιού ή μπαγκέτας, δεν χρειάζεται να βάλετε τα τηγάνια σας στο φούρνο σε αυτό το σημείο.) Ανάψτε το φούρνο σας για να προθερμανθεί. Καθώς ο φούρνος ζεσταίνεται, το νερό στο τηγάνι θα γίνει ατμός.

Το δεύτερο βήμα έρχεται μόλις ο φούρνος έρθει σε θερμοκρασία. Σπάστε την πόρτα του φούρνου και χρησιμοποιώντας ένα ψεκαστήρα, θολώστε τον φούρνο πολλές φορές και μετά κλείστε ξανά την πόρτα. Δέκα λεπτά αργότερα, τοποθετήστε το ψωμί σας στο φούρνο (είτε σύροντάς το σε μια πέτρα ψησίματος αν χρησιμοποιείτε, είτε στα ταψιά) και ψεκάστε ξανά το φούρνο.

Για να διατηρηθεί η συσσώρευση ατμού, το δεύτερο βήμα πρέπει να γίνει γρήγορα. Έχετε τα πάντα έτοιμα για να είναι ανοιχτή η πόρτα του φούρνου για το συντομότερο χρονικό διάστημα. Περιμένετε 10 λεπτά και μετά θολώστε ξανά τον φούρνο.

Η συνταγή για τη «δέσμευση»

Γαλλικό ψωμί

Συστατικά:

  • 3-1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3-1/2 φλιτζάνια αλεύρι ψωμιού
  • 4 κουταλάκια του γλυκού Αλάτι
  • 4-1/2 κουταλάκια του γλυκού Μαγιά
  • 3 φλιτζάνια ζεστό νερό (περίπου 100 έως 110 βαθμούς)
ψήσιμο ως σχέση - ψωμί με μαγιά

Σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους ανακατεύουμε τα δύο αλεύρια. Τοποθετήστε πέντε φλιτζάνια αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ, . Προσθέτουμε το αλάτι και τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το νερό πάνω από το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά. (Χρησιμοποιώντας ένα σύρμα ζύμης κάνει αυτό το βήμα πολύ εύκολο!)

Προσθέστε επιπλέον αλεύρι, 1/4 φλιτζάνι κάθε φορά, μέχρι η ζύμη να είναι ακόμα υγρή και να γίνει δασύτριχη. Αφήνω στην άκρη. Αλευρώνουμε μια μεγάλη σανίδα και τοποθετούμε τη ζύμη στο κέντρο του αλευριού. Προσθέστε λίγο αλεύρι στην κορυφή της ζύμης και αλευρώστε τα χέρια σας.

Με τη φτέρνα του χεριού σας σπρώξτε μέσα τη ζύμη τεντώνοντάς την ελαφρά. Διπλώστε τη ζύμη από πάνω της, στη συνέχεια ανασηκώστε και μετακινήστε τη ζύμη κατά το 1/4 της στροφής. Συνεχίστε σε αυτή την κίνηση, προσθέτοντας αλεύρι μόνο όταν η ζύμη γίνει πολύ κολλώδης για να τη χειριστείτε (θα το κάνετε πιο συχνά στην αρχή και λιγότερο καθώς διαδικασία ζύμωσης συνεχίζεται).

Ζυμώνουμε για περίπου 8 με 10 λεπτά ή μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακή. Για να ξέρετε εάν το ψωμί σας έχει ζυμωθεί αρκετά, θα εξακολουθεί να είναι κολλώδες, αλλά ένα δάχτυλο που τρυπάτε απαλά στο κέντρο θα απελευθερωθεί σχεδόν αμέσως και η ζύμη θα γίνει ξανά λεία.

ψωμί με μαγιά

Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Αυτό μπορεί να διαρκέσει περίπου 1 έως 3 ώρες, ανάλογα με τη θερμοκρασία της κουζίνας σας.

Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για μεγαλύτερο χρόνο στεγανοποίησης. Η διόγκωση με περισσότερο χρόνο επιτρέπει στη διαδικασία μαγιάς/διοξειδίου του άνθρακα να αναπτύξει καλύτερα τη γεύση και την ψίχα του ψωμιού σας.

Μόλις το ψωμί σας κολλήσει, απλώστε το απαλά σε μια αλευρωμένη σανίδα. Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι ή μια λεπίδα ζύμης, κόψτε τη ζύμη σε δύο ή τέσσερα κομμάτια. Κόβοντάς το σε δύο κομμάτια, δημιουργούνται μεγαλύτερα καρβέλια γαλλικού ψωμιού. Τέσσερα κομμάτια δημιουργούν τις μικρότερες μπαγκέτες.

σχηματίζοντας ψωμί με μαγιά σε καρβέλια

Πλάθετε πολύ απαλά κάθε κομμάτι σε ένα μακρόστενο σχήμα «τορπίλης». Ανασηκώστε απαλά τη ζύμη σε ένα λαδωμένο ταψί ή σε ένα φύλλο που έχει γενικά πασπαλίσει με καλαμποκάλευρο (αυτά θα γλιστρήσουν από το ταψί και θα γλιστρήσουν απευθείας πάνω στο κουκούτσι σας. Σκεπάστε και αφήστε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος – περίπου 1 ώρα.

Ενώ η ζύμη του ψωμιού με μαγιά σκληραίνει, προθερμάνετε το φούρνο σας στους 425 βαθμούς και ετοιμάστε το φούρνο σας σύμφωνα με τις παραπάνω οδηγίες στην ενότητα Δημιουργία φούρνου ατμού. Εάν χρησιμοποιείτε πέτρα ψησίματος, αυτό πρέπει να γίνει τουλάχιστον 1 ώρα πριν από το ψήσιμο του ψωμιού σας – περισσότερο εάν χρησιμοποιείτε πιο χοντρή πέτρα.

Ακριβώς πριν είστε έτοιμοι να ψήσετε το ψωμί σας, θολώστε το φούρνο σας και αφήστε το να καθίσει για 10 λεπτά. Πολύ γρήγορα, σύρετε το ψωμί σας πάνω στις πέτρες ή τα τηγάνια στην επάνω σχάρα. Ψεκάστε ξανά και μετά κλείστε την πόρτα του φούρνου. 10 λεπτά αργότερα, θολώστε ξανά γρήγορα το φούρνο σας και μετά αφήστε το ψωμί να ψηθεί.

Το γαλλικό ψωμί είναι ένα μικρότερο καρβέλι ψωμί μαγιάς και συνήθως χρειάζεται περίπου 15 έως 25 λεπτά για να ψηθεί. Για να ελέγξετε αν είναι έτοιμο, το καρβέλι σας πρέπει να είναι ανοιχτό έως μέτριο καφέ. Σηκώστε απαλά ένα καρβέλι από το τηγάνι ή την πέτρα και αναποδογυρίστε το. Χτυπήστε το κάτω μέρος. Αν ακούγεται κούφιος ήχος, το ψωμί σας είναι έτοιμο. Το βγάζουμε από το φούρνο και το τοποθετούμε σε σχάρα. Αφήστε να κρυώσει για τουλάχιστον είκοσι λεπτά.

φρέσκα καρβέλια γαλλικού ψωμιού

Η υπομονή που απαιτείται για το ψωμί με μαγιά

Ξέρω ότι ο πειρασμός να κόψω αυτό το ζεστό ψωμί και να το αλείψω με βούτυρο αυξάνεται. Αλλά πρέπει να το καταπολεμήσετε και να αφήσετε το ψωμί σας να κρυώσει. Η κοπή σε ένα ζεστό καρβέλι ψωμί μαγιάς θα επιτρέψει στον ατμό να διαφύγει και μπορεί να καταλήξετε με ένα επίπεδο και πιο βαρύ ψωμί.

Αντίθετα, αφήστε το ψωμί να κρυώσει για τουλάχιστον είκοσι λεπτά. Μόλις αφιερώσατε χρόνο και κόπο για να δημιουργήσετε ένα νόστιμο και τέλειο καρβέλι, γι‘ αυτό κάντε υπομονή για λίγα λεπτά ακόμα. Σας υπόσχομαι – δεν θα το μετανιώσετε!

Συγχαρητήρια!

Έχετε μάθει πλέον την τέχνη του ψησίματος ψωμιού ως σχέση. Μπήκατε στο πάρτι, κάνατε τη συνάντηση και τον χαιρετισμό και επιζήσατε από το πρώτο ραντεβού. Το δεύτερο ραντεβού αποδείχτηκε τόσο ευχάριστο, ακολούθησες τη σχέση και πήρες την απόφαση να πεις «I Do».

Από εδώ και πέρα, χρησιμοποιώντας αυτές τις απλές συμβουλές και κόλπα μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις περισσότερες συνταγές ψωμιού που θέλετε να δημιουργήσετε. Ο φόβος έχει αφαιρεθεί και τώρα το μόνο που απομένει είναι να αρχίσετε να εξερευνάτε όλες τις επιλογές καλύτερου εξοπλισμού, πιο νόστιμων υλικών και να κάνετε εξάσκηση μέχρι να φτάσετε συνήθως στην τελειότητα – από μάφιν μέχρι ψωμιά με μαγιά.

Ω. Αλλά περίμενε ένα λεπτό. Ασκήθηκες τόσο πολύ, που διαπιστώνεις ότι τα ψωμιά έχουν αρχίσει να στοιβάζονται σαν κορδόνι. Τι στο καλό θα πρέπει να κάνετε με όλο αυτό το ψωμί;

Ζώντας Ευτυχώς για πάντα

Πίστευες αλήθεια ότι θα σε άφηνα ξεκρέμαστο; Όχι, δεν θα το τολμούσα. Η τελευταία και τελευταία ανάρτηση στο Baking Bread as a Relationship θα σας βοηθήσει να βρείτε νόστιμα πράγματα να κάνετε με όλο αυτό το ψωμί και θα σας μεταφέρει πραγματικά σε αυτό το στάδιο «Happily Ever After».

Τα λέμε τότε!

Αν αυτή είναι η πρώτη ανάρτηση στο Baking as a Relationship που έχετε δει, δεν θα θέλετε να χάσετε τις άλλες αναρτήσεις. Προλάβετε εδώ!

Το ψήσιμο ως σχέση – Γίνετε μέλος του πάρτι

Το ψήσιμο ως σχέση – Η συνάντηση και η χαιρετισμός

Το ψήσιμο ως σχέση – Το πρώτο ραντεβού

Το ψήσιμο ως σχέση – Το δεύτερο ραντεβού

Το ψήσιμο ως σχέση – Οι πρώτοι έξι μήνες

Και έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα

Η Julie Murphree είναι blogger, αρθρογράφος εφημερίδων και ομιλήτρια για όλα τα θέματα «Living a Simple Life on the Farm». Είναι συγγραφέας του βιβλίου \\\’The Farm Wife – Living a Simple Life on the Farm. Αυτή και ο σύζυγός της έχουν 60 στρέμματα στη ΒΔ Λουιζιάνα όπου εργάζονται ενεργά για να ζήσουν όσο το δυνατόν πιο βιώσιμα.

Schreibe einen Kommentar