11 τρόποι για να μειώσετε το οικονομικό στρες

11 τρόποι για να μειώσετε το οικονομικό στρες

November 16, 2022 0 Von admin
Antonio Guillem / Shutterstock.com

Σημείωση συντάκτη: Αυτή η ιστορία εμφανίστηκε αρχικά στις Νέα Συνταξιοδότηση.

Τα τελευταία τρία χρόνια και ειδικά οι τελευταίοι μήνες ήταν ένα συναισθηματικό τρενάκι για πολλούς ανθρώπους και μπορεί να αισθάνεστε συνεχώς πιεσμένοι ή αβέβαιοι για τα οικονομικά σας. Πιθανότατα αναρωτιέστε, παίρνω τις σωστές οικονομικές αποφάσεις για να είμαι ευτυχισμένος στη σύνταξη;

Εάν ανησυχείτε, δεν είστε μόνοι. Σύμφωνα με α επισκόπηση που διεξήχθη από τον John Hancock Retirement, «ενώ μόνο το 44% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι αντιμετώπιζε οικονομικό στρες πριν από την πανδημία, ο αριθμός αυξήθηκε στο 67% μετά το ξέσπασμα».

Και, ένα πιο πρόσφατο μελέτη διαπίστωσε ότι σχεδόν όλοι (90%) των Αμερικανών λένε ότι οι οικονομικές εκτιμήσεις έχουν αντίκτυπο στα επίπεδα άγχους τους.

Αλλά το άγχος δεν λύνει το πρόβλημα.

Ακολουθούν μερικά πραγματικά βήματα που μπορείτε να κάνετε και θα σας επιτρέψουν να ανησυχείτε λιγότερο για τα χρήματα.

1. Εστιάστε σε αυτό που μπορείτε να ελέγξετε

Εικόνα εδάφους / Shutterstock.com

Εάν μπορείτε να ελέγξετε τον πληθωρισμό ή το χρηματιστήριο, καλέστε τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και όλους τους μεγιστάνες του κλάδου. Σε χρειαζόμαστε.

Ωστόσο, οι πιθανότητες είναι ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τους μεγάλους οικονομικούς παράγοντες που επηρεάζουν όλους μας.

Έτσι, για να μειώσετε το οικονομικό σας άγχος, επικεντρωθείτε αντ‘ αυτού σε αυτά που μπορείτε να ελέγξετε, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν πόσα εξοικονομείτε και ξοδεύετε. Για παράδειγμα, βρείτε το φθηνότερο φυσικό αέριο στην κοινότητά σας και βάλτε τις αποταμιεύσεις στον λογαριασμό συνταξιοδότησης σας.

Δεν χρειάζεται να λύσετε όλα τα οικονομικά σας προβλήματα, αλλά το αίσθημα της ολοκλήρωσης από ένα μικρό θετικό βήμα μπορεί να αυξήσει την αίσθηση του ελέγχου σας και να μειώσει το οικονομικό σας άγχος.

2. Φροντίστε το χρέος για τη μείωση του οικονομικού στρες

Bigna / Shutterstock.com

Η εξάλειψη του χρέους είναι αυτό που οι περισσότεροι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι θα είχε τον πιο σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική τους κατάσταση – ακόμη περισσότερο από το να κερδίζουν πολύ περισσότερα έσοδα.

Οι περισσότεροι ειδικοί θα συμφωνούσαν ότι η εξάλειψη ή η μείωση του χρέους είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσετε τις οικονομικές σας προοπτικές.

Ανάλογα με την κατάστασή σας, μπορείτε να μειώσετε το χρέος με:

 • Προσαρμόστε τον προϋπολογισμό σας, ώστε να μπορείτε να κάνετε μεγαλύτερες πληρωμές έναντι του χρέους σας
 • Εξασφάλιση αντίστροφης υποθήκης για την εξάλειψη των συνεχιζόμενων πληρωμών στεγαστικών δανείων
 • Ενοποίηση χρέους σε πιστωτική κάρτα χαμηλότερου επιτοκίου ή πιστωτικό όριο εγχώριας μετοχής
 • Μειώνοντας το σπίτι σας για να μειώσετε το μέγεθος ή να εξαλείψετε το στεγαστικό σας δάνειο

3. Μάθετε πόσα πραγματικά χρειάζεστε να σώσω

LightField Studios / Shutterstock.com

Το να γνωρίζετε πόσα χρήματα πρέπει να εξοικονομήσετε μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. Υπάρχουν πολλοί αλληλένδετοι παράγοντες που εμπλέκονται σε αυτόν τον υπολογισμό. Και ειλικρινά, μπορεί να είναι τρομακτικό να αντιμετωπίσεις το συντριπτικό έργο της εξοικονόμησης αρκετά.

Ωστόσο, η απόκτηση ενός ρεαλιστικού στόχου – ένας που βασίζεται σε εξατομικευμένους υπολογισμούς – μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκτήσετε κίνητρα.

Και, πολλοί άνθρωποι ανακαλύπτουν πραγματικά ότι μπορεί να εξοικονομούν πάρα πολλά!

ο Νέος Σχεδιαστής Συνταξιοδότησης είναι μια πολύ λεπτομερής και πλήρως εξατομικευμένη αριθμομηχανή συνταξιοδότησης που σας δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσετε μια ρεαλιστική ιδέα για το πόσα πραγματικά χρειάζεστε για να επιτύχετε τη συνταξιοδότηση που θέλετε.

4. Αγνοήστε τις χρηματοοικονομικές αγορές

Goksi / Shutterstock.com

Οι αγορές πέφτουν και οι οικονομικοί παράγοντες φαίνονται ζοφεροί. Τα υψηλά όλων των εποχών δεν ήταν πολύ καιρό πριν.

Ενώ το μόνο που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι απρόβλεπτες, μπορούμε να είμαστε εύλογα σίγουροι ότι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές είναι καλές.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να ορίσετε μια επενδυτική στρατηγική –κατά προτίμηση ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο– και στη συνέχεια να την ξεχάσετε, εκτός από μία φορά το τρίμηνο ή το εξάμηνο όταν κάνετε επανεξισορρόπηση για να διατηρήσετε τη στρατηγική κατανομής περιουσιακών στοιχείων.

Οι ειδικοί λένε να ορίσετε τη στρατηγική σας και να την επιμείνετε. Σκεφτείτε να δημιουργήσετε μια Δήλωση Επενδυτικής Πολιτικής και βεβαιωθείτε ότι έχετε τεκμηριώσει τον τρόπο με τον οποίο θα γεφυρώσετε τα οικονομικά σας σε περιόδους αδράνειας.

Ό,τι κι αν κάνετε, είναι πιθανώς κακή ιδέα να πουλήσετε τις συμμετοχές σας σε χαμηλή αγορά. Να θυμάστε πάντα ότι οι απώλειες δεν είναι απώλειες εκτός και αν πουλήσετε πραγματικά. Εάν μπορείτε να κρατήσετε τις επενδύσεις σας, οι πιθανότητες να ανακάμψετε είναι υψηλές.

5. Διατήρηση Αναλυτικού Οικονομικού Σχεδίου

goodluz / Shutterstock.com

Ένα καλό οικονομικό σχέδιο σημαίνει ότι ξέρετε πόσα έχετε τώρα, πόσα θα έχετε στη σύνταξη και πόσα θα έχετε κοντά στο τέλος της ζωής σας. Πρέπει επίσης να ξέρετε πόσα θα χρειαστείτε σε αυτές τις διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Πρόσφατο μελέτη από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Παροχών Εργαζομένων (EBRI), χρησιμοποιώντας δεδομένα από το 2005 έως το 2017 δείχνει ότι οι δαπάνες για τη συνταξιοδότηση μειώνονται με την πάροδο του χρόνου. Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «η πιθανότητα να έχουμε δημοσιονομικό έλλειμμα – που ορίζεται ως υψηλότερες συνολικές δαπάνες από το συνολικό εισόδημα – αυξανόταν με την ηλικία, παρόλο που το μέσο ποσό σε δολάρια που δαπανήθηκε ήταν χαμηλότερο για τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες».

Βασικά, τα τελευταία 15 χρόνια, οι συνταξιούχοι δυσκολεύτηκαν να δημιουργήσουν ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα που να αντικατοπτρίζει με ακρίβεια τα χρήματα που θα χρειαστεί να ξοδέψουν.

Το να μην ξέρεις είναι αγχωτικό. Και, η γνώση μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να κάνετε προσαρμογές και να θέσετε εφικτούς στόχους. Αυτή η γνώση μπορεί να σας δώσει το κίνητρο να εξοικονομήσετε περισσότερα, να εργαστείτε περισσότερο και να ξοδέψετε λίγο λιγότερα.

Το καλύτερο από όλα, ο προγραμματισμός της συνταξιοδότησης δεν χρειάζεται να είναι δύσκολος. Οι ηλεκτρονικές αριθμομηχανές μπορούν να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε ένα λεπτομερές σχέδιο και να το διατηρήσετε με την πάροδο του χρόνου.

6. Δημιουργήστε ένα Backup Plan

Pra Chid / Shutterstock.com

Μία από τις υπογραμμισμένες ανησυχίες για τα χρήματα είναι ότι δεν ξέρετε τι θα συμβεί στο μέλλον. Και, όταν συνταξιοδοτηθείς, χωρίς την ασφάλεια μιας δουλειάς πρέπει να βασιστείς σε αυτά που έχεις. Αν και δεν μπορείτε να προγραμματίσετε ακριβώς τα άγνωστα, μπορείτε να έχετε ένα εφεδρικό σχέδιο.

Το εφεδρικό σας σχέδιο μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Εκμετάλλευση ιδίων κεφαλαίων: Οι ιδιοκτήτες κατοικιών είναι ιδιαίτερα τυχεροί που έχουν κεφάλαια κατοικιών που μπορούν να αξιοποιηθούν σε μια κρίση είτε μέσω της μείωσης του μεγέθους είτε της εξασφάλισης μιας αντίστροφης υποθήκης.
 • Το να κάνετε μια παράλληλη συναυλία ή να επιστρέψετε στη δουλειά (μπορεί να κάνετε κάτι που σας αρέσει) μετά τη συνταξιοδότηση
 • Μείωση εξόδων όταν οι καιροί είναι δύσκολοι
 • Χτίζοντας αρκετή ευελιξία στον προϋπολογισμό και στα επενδυτικά σας σχέδια για να σας γεφυρώσει σε δύσκολες οικονομικές στιγμές

7. Ανατρέψτε την προοπτική σας

Από Rawpixel.com / Shutterstock.com

Η αποταμίευση για τη συνταξιοδότηση είναι ένα από τα μεγαλύτερα άγχη για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, η συνταξιοδότηση είναι ένας εντελώς διαφορετικός τρόπος ζωής από τον εργασιακό. Ως εκ τούτου, μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε την προοπτική σας με διαφορετικούς τρόπους για να προσαρμοστείτε στον νέο σας κόσμο μετά την καριέρα.

Η συνταξιοδότηση είναι μια μεγάλη αλλαγή. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι η κατανόηση της μελλοντικής σας συνταξιοδότησης και η προβολή των ευκαιριών με διαφορετικό πλεονέκτημα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους σας.

8. Μιλήστε για τα οικονομικά με την οικογένειά σας

Monkey Business Images / Shutterstock.com

Ένα Merrill επισκόπηση διαπίστωσε ότι ένα τεράστιο 79% των γονέων παρέχει οικονομική υποστήριξη σε ενήλικα παιδιά. Και, σύμφωνα με το caregiver.org, 34,2 εκατομμύρια Αμερικανοί παρέχουν φροντίδα σε έναν ενήλικα ηλικίας 50 ετών και άνω, συνήθως στους γονείς τους.

Την ίδια στιγμή, η έρευνα της Blackrock διαπίστωσε ότι το 47% των Αμερικανών ανησυχούν ότι οι ίδιοι θα είναι βάρος για την οικογένειά τους.

Επομένως, είτε οι ανησυχίες σας αφορούν την παροχή φροντίδας είτε τη λήψη φροντίδας, είναι πολύ σημαντικό να μιλήσετε με την οικογένειά σας – τόσο με τα παιδιά σας όσο και με τους γονείς σας – για τις προσδοκίες και τους πόρους σας.

9. Φροντίστε τον εαυτό σας

ARENA Creative / Shutterstock.com

Θέλετε να μειώσετε το οικονομικό άγχος; Να προσέχεις τον εαυτό σου. Η υγιεινή διατροφή και η άσκηση λύνουν κάθε είδους άγχος.

Σωματική δραστηριότητα: Κάντε τη σωματική δραστηριότητα μέρος της καθημερινότητάς σας. Αν σας αρέσει η άσκηση, είναι υπέροχο, αυτό το μέρος είναι εύκολο για εσάς. Ωστόσο, μην απελπίζεστε εάν το τρέξιμο, η άρση και ο μόχθος δεν είναι προτιμώμενες δραστηριότητες.

Μελέτες υποδεικνύουν ότι το να είσαι σωματικά δραστήριος καθώς μεγαλώνεις μπορεί να πάρει πολλές διαφορετικές μορφές. Η κηπουρική, το μαγείρεμα και η τοποθέτηση στο γκαράζ είναι όλες σωματικές δραστηριότητες που θα σας κρατήσουν σε φόρμα και δραστήριους. Αποφύγετε να κάθεστε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Έχετε κάπου να πάτε/κάτι να κάνετε: Μελέτη μετά από μελέτη δείχνει ότι το να έχεις έναν λόγο για να ζεις – έναν λόγο για να σηκωθείς από την καρέκλα σου – είναι ζωτικής σημασίας. Και μπορεί να είναι ακόμα καλύτερο αν αυτός ο σκοπός σας παρέχει επίσης μια καθημερινή ρουτίνα. Το να έχουμε κάπου να πάμε σε τακτική βάση είναι επίσης αποδεδειγμένο ότι μας βοηθά να κρατάμε υγιείς και αφοσιωμένους. Λένε ότι η τακτική ρουτίνα είναι κάτι που κάνει την εργασία τόσο χρήσιμη για τη συνολική μας ευημερία.

Τρώνε καλά: Εάν τρώτε πάντα υγιεινά, τότε θα είναι εύκολο να το διατηρήσετε καθώς μεγαλώνετε. Εάν έχετε κάποιες κακές συνήθειες, ξεκινήστε με μερικές μικρές διατροφικές βελτιώσεις – περιορίστε τη ζάχαρη και αυξήστε την κατανάλωση ψαριών, ξηρών καρπών και οσπρίων.

Ο „Μεσογειακή διατροφή” προσφέρει καλές οδηγίες για το φαγητό καθώς μεγαλώνετε. Μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου και να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου και του διαβήτη.

Τακτικοί έλεγχοι: Το Medicare πληρώνει για ετήσιους ελέγχους και έχει αρκετά προγράμματα για την υποστήριξη της ευημερίας σας. Η έγκαιρη διάγνωση και η πρόληψη είναι εξαιρετικοί τρόποι για να αποφευχθεί η σοβαρή σωματική εξασθένηση.

10. Μείνετε διανοητικά δεσμευμένοι

Impact Photography / Shutterstock.com

Υπάρχουν μεγαλύτερα πράγματα για τα οποία πρέπει να ανησυχείτε από τα χρήματά σας. Για να μειώσετε το οικονομικό άγχος, βεβαιωθείτε ότι είστε διανοητικά δεσμευμένοι. Εδώ είναι τρεις ιδέες:

Βρείτε μια αιτία και δεσμευτείτε σε αυτήν: Γεροντολόγος και Κοσμήτορας και ο Καθηγητής DeLamar στο Mailman School of Public Health του Πανεπιστημίου Columbia, Linda P. Fried έγραψε: «Είμαστε ένα είδος σχεδιασμένο να νιώθουμε απαραίτητοι, σεβαστοί και σκόπιμοι. Η απουσία αυτών των ιδιοτήτων είναι στην πραγματικότητα επιβλαβής για την υγεία μας».

Αναπτύξτε ένα πνευματικό χόμπι: Όπως λένε, „Χρησιμοποιήστε το ή χάστε το!“ Ξέρουμε από έρευνα του εγκεφάλου ότι η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων και γνώσεων και η ευέλικτη εναλλαγή μεταξύ τους είναι το κλειδί για την αύξηση της υγείας του εγκεφάλου.

Δημιουργήστε κοινωνικές συνήθειες: Το να έχετε φίλους και να τους βλέπετε σε τακτική βάση είναι ένας σημαντικός τρόπος για να παραμείνετε υγιείς και αφοσιωμένοι. Κανονίστε να συναντηθείτε με φίλους για καφέ κάθε πρωί. Εγγραφείτε σε ένα κλαμπ. Βρείτε μια ευκαιρία εθελοντικής ή μερικής απασχόλησης. Ό,τι κι αν κάνετε, φροντίστε να το κάνετε συνήθεια και κάτι που θα λογοδοτήσετε.

11. Για να μειώσετε το άγχος και να είστε ευτυχισμένοι, εστιάστε στην ευτυχία

Εικόνα εδάφους / Shutterstock.com

Το οικονομικό άγχος δεν σας κάνει καλό. Το οικονομικό άγχος επηρεάζει αρνητικά την υγεία, την ευτυχία, τη ζωή στο σπίτι, τη διάθεση, την κοινωνική ζωή και την ικανότητα να επιδιώκεις όνειρα, πάθη και ενδιαφέροντα.

Έξι στους 10 ανθρώπους ορίζουν τώρα το αμερικανικό όνειρο ως να έχουν μια ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή και να είναι οικονομικά ασφαλείς, και τα δύο τρίτα των ενηλίκων των ΗΠΑ πιστεύουν ότι μπορούν να το επιτύχουν, σύμφωνα με την έρευνα.

Η άποψη για το τι είναι το αμερικανικό όνειρο στον σημερινό κόσμο έχει αλλάξει δραστικά. Πολύ λίγοι άνθρωποι ενδιαφέρονται πια να «συναντήσουν τους Joneses». Η οικονομική ασφάλεια και η ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή είναι πλέον πιο σημαντικά από τον πλούτο και την κοινωνική τάξη.

Εάν θέλετε να είστε ευτυχισμένοι και να έχετε μια ασφαλή σύνταξη, προσπαθήστε:

 • Δώστε προτεραιότητα – Μάθετε τι είναι σημαντικό για εσάς και ξεχάστε τα υπόλοιπα.
 • Ξεφορτωθείτε τα πράγματα – Η συσσώρευση πραγμάτων δεν φέρνει ευτυχία. Οι ψυχολόγοι ανακάλυψαν ότι η μείωση του μεγέθους και η εξομάλυνση των υπαρχόντων μπορεί να αυξήσει την ευτυχία.
 • Σκεφτείτε τις εμπειρίες – Οι κοινωνικοί ψυχολόγοι έχουν αποδείξει ότι αν θέλετε να ξοδέψετε χρήματα για την ευτυχία, ξοδέψτε τα σε εμπειρίες. Το να παίρνεις περισσότερα πράγματα δεν σε κάνει ευτυχισμένο. Το να κάνεις ενδιαφέροντα πράγματα κάνει.
 • εκφράζω ευγνωμοσύνη – Μπορούμε πάντα να βρούμε κάτι για το οποίο να είμαστε ευγνώμονες. Ανεξάρτητα από το πώς φαίνεται η συνταξιοδότησή σας, εστιάστε σε αυτό που έχει νόημα για εσάς, είτε πρόκειται για εγγόνια, για υγεία, έναν κήπο, ένα δίκτυο φίλων, ένα άνετο κρεβάτι, χρήματα στην τράπεζα, έναν αγαπημένο σύντροφο ή ένα χόμπι.

Εάν δεν προσπαθήσετε να τα κάνετε όλα και αντ‘ αυτού επικεντρωθείτε σε ό,τι είναι σημαντικό, ίσως μπορέσετε να επιτύχετε καλύτερα την οικονομική ανεξαρτησία και σίγουρα θα είστε ευτυχισμένοι.

Μην ανησυχείτε (για τα χρήματα), να είστε ευτυχισμένοι

fizkes / Shutterstock.com

Θυμάστε το «Don’t Worry Be Happy» του Bobby McFerrin; Εάν δεν έχετε ήδη το τραγούδι κολλημένο στο μυαλό σας, επιτρέψτε μου να σας βοηθήσω!

Χαμ ενώ εργάζεστε για τα οικονομικά σας σχέδια!

Εδώ είναι ένα μικρό τραγούδι που έγραψα. Ίσως θέλετε να το τραγουδήσετε νότα για νότα.
Μην ανησυχείς, να είσαι χαρούμενος.

Σε κάθε ζωή, έχουμε κάποιο πρόβλημα. Αλλά όταν ανησυχείς, το κάνεις διπλάσιο.
Μην ανησυχείς, να είσαι χαρούμενος

Μην ανησυχείς, να είσαι ευτυχισμένος τώρα
(Ooh, ooh ooh ooh ooh-ohoh ooh ooh-oh)
(OOH, OOH OOH OOH OO-OOH OOH OO-OOH) Μην ανησυχείτε, να είστε χαρούμενοι