Timber Framing: The Old with the New

7
Timber Framing: The Old with the New

Ο δομικός πυρήνας της νέας έδρας του SESE είναι ένας σκελετός με ξύλινο πλαίσιο. Το ξύλινο πλαίσιο είναι η παραδοσιακή μέθοδος κατασκευής σε ξύλο, που αντικαταστάθηκε από το μοντέρνο πλαίσιο με ραβδί στις αρχές του 1800, όταν η ανάπτυξη της βιομηχανίας κατέστησε δυνατή τη φθηνή παραγωγή ξύλινης ξυλείας κανονικού μεγέθους και λίβρες φθηνών καρφιών. Το ξύλινο πλαίσιο, σε μια σχετικά καλά δασωμένη περιοχή όπως η δική μας, καθιστά δυνατή τη χρήση ντόπιου ξύλου, ακόμη και ξύλου από τη γη μας, είναι βασικά ένα μάντρα ξυλείας. Αποφασίσαμε να ενσωματώσουμε ξύλινο πλαίσιο στο νέο μας γραφείο για μερικούς λόγους.

  1. Θέλουμε αυτό το κτίριο, το νέο σπίτι του SESE, να φέρει την έμφαση της SESE στην περιφερειακή κληρονομιά και να ενδυναμώσει τους ανθρώπους να φροντίσουν τον εαυτό τους και τις τοπικές τους κοινότητες. Το ξύλινο πλαίσιο σε αυτή την περίπτωση μάς επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε τοπικό ξύλο αλεσμένο από ντόπιους μυλωνάδες για να φτιάξουμε κάτι που να προβάλλει ένα κομμάτι της τοπικής οικοδομικής κληρονομιάς.
  2. Οι μεγάλοι στύλοι και οι δοκοί που είναι εγγενείς στο ξύλινο πλαίσιο επιτρέπουν μεγάλα ανοιχτά ανοίγματα μεταξύ των οριζόντιων στύλων που λειτουργεί ιδιαίτερα καλά για τους τοίχους από άχυρο δέμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι στύλοι μπορούν να ενσωματωθούν μέσα στις μπάλες άχυρου με ελάχιστη εγκοπή από αυτές τις μπάλες (πρέπει να κόβουμε μόνο κάθε 12 έως 16 πόδια και όχι κάθε 16 ίντσες όπως θα κάναμε με ένα πλαίσιο με ραβδί).
  3. Το εκτεθειμένο ξύλινο πλαίσιο δεν είναι μόνο λειτουργικό μέρος της δομής του κτιρίου αλλά είναι και αρκετά πανεμορφη και οπτικά εντυπωσιακό. Και τι είναι τελικά η ζωή χωρίς ομορφιά;
  4. Φαίνεται πολύ διασκεδαστικό να χτίσεις!
Το ξύλινο πλαίσιο σε εξέλιξη…

Βουτήξαμε λοιπόν! Με βάση ορισμένες συστάσεις με τις οποίες ήρθαμε σε επαφή George Allman της Timbersmiths, Inc., ένας ξυλουργός δεύτερης γενιάς που ζει και εργάζεται περίπου 30 μίλια μακριά από εμάς. Ήταν και εξακολουθεί να είναι πολύ καλός, καθώς είναι και έμπειρος ξυλουργός και επαγγελματίας μηχανικός. Έτσι, μπόρεσε να πάρει τα σχέδια του αρχιτέκτονά μας, να επιβεβαιώσει τη δομική τους αρτιότητα, να διαστασιολογήσει όλα τα ξύλα μας και να μας παράσχει όλα τα διαγράμματα και τα σχέδια που χρειαζόμαστε για να κατασκευάσουμε το αντικείμενο, εκτός από το να μας συμβουλέψει για εργαλεία και στρατηγική, να μας δανείσει και να μας νοικιάσει. εργαλεία ειδικότητας και διδάσκοντάς μας όλες τις απαραίτητες δεξιότητες.

Τι περιλαμβάνει λοιπόν; Λοιπόν, υπάρχει μια σειρά από στυλ πλαισίωσης ξύλου (οι περισσότερες χώρες έχουν τις δικές τους παραδόσεις) και μια σειρά τεχνικών που κυμαίνονται από στρογγυλό ξύλινο πλαίσιο έως τετράγωνο και από όλα τα παραδοσιακά εργαλεία χειρός μέχρι τη συμπερίληψη σύγχρονων ηλεκτρικών εργαλείων όπως συρόμενο έναντι μη συρόμενο σύνθετο φαλτσοπρίονο. Καθώς αυτή είναι η πρώτη μας δομή ξύλινου πλαισίου, επιλέξαμε ένα αρκετά απλό στυλ και χρησιμοποιούμε κοινά ηλεκτρικά εργαλεία επεξεργασίας ξύλου (όπως μηχανές πλάνης και κυκλικά πριόνια) αντί να το ιδρώνουμε με τσεκούρια και πριόνια χειρός. Ο σύγχρονος κόσμος έχει τελικά να μας προσφέρει πολλά πολύ χρήσιμα πράγματα.

Πρώτα, παραγγείλαμε το πλήρες συμπλήρωμα μας από δρύινα στύλους και δοκάρια από τον τοπικό πριονιστή Mike Wheeler και τα παραδώσαμε στο κατάστημα του George όπου εμφανιστήκαμε για να τα περάσουμε μέσα από τη γιγάντια πλάνη πάχους του, μειώνοντάς τα όλα σε ομοιόμορφο πάχος και εξομαλύνοντας το τραχιά σημάδια πριονιού.

Περνώντας μια ξυλεία 8″x8″ μέσα από την πλάνη πάχους. Κοιτάξτε αυτό το λοφίο από ροκανίδια!

Μόλις έγινε αυτό, φορτώσαμε το μπρικέτες dkbrænde σε ένα φορτηγό με επίπεδη κλίνη και τα παραδόθηκαν στο αγρόκτημά μας, όπου στήσαμε μερικά πριόνια βαρέως τύπου άλογα και ξεκινήσαμε τη δουλειά κόβοντας τα τεμάχια και τις λαβίδες που χρειάζονταν για να τα ενώσουν.

Μερικές από τις μεγαλύτερες και πιο περίπλοκες αναρτήσεις απαιτούσαν αρκετή δουλειά για να ξεχωρίσετε το ξυλουργείο στις πολλές πτυχές τους. Συμβουλή: Αποφύγετε τις μη ορθές γωνίες κατά την κατασκευή μιας ξύλινης δομής πλαισίου.

Ο συγγραφέας χαράζει μια πλάκα στο μεγαλύτερο πιο περίπλοκο στύλο του κτιρίου.

Για να αυξήσουμε το δράμα (και να κρύψουμε τη βαριά φθορά που πιθανόν να συμβεί στο κτίριο) αποφασίσαμε να βάλουμε σε έβενο όλα τα δρύινα ξύλα. Το Ebonizing είναι μια φυσική διαδικασία φινιρίσματος που μάθαμε από έναν τοπικό κατασκευαστή επίπλων. Η βελανιδιά, όπως αποδεικνύεται, είναι γεμάτη τανίνες που θα σκουρύνουν σχεδόν στο μαύρο όταν εκτεθούν σε οξείδιο του σιδήρου (γνωστό περισσότερο ως σκουριά). Όντας ένα αγρόκτημα που δουλεύει, δεν έχουμε έλλειψη σκουριασμένου σιδήρου και χάλυβα, γύρω από τα οποία μαζέψαμε σε έναν κουβά και βυθίσαμε σε λευκό ξύδι. Η ζωγραφική στα ξύλα τα μετατρέπει από χρυσαφένιο μαύρισμα σε βαθύ μπλε μαύρο μέσα σε λίγα λεπτά. Πολύ δραματικό πράγματι!

Μια ξυλεία με άμμο δίπλα σε μια ημιτελή ξυλεία στην αυλή μας.

Μετά από αυτό βάζουμε ένα τελευταίο χέρι βρασμένο λινέλαιο στα ξύλα και τα σηκώνουμε στη θέση τους με το boom truck που νοικιάζουμε από τον Γιώργο. Παραδοσιακά, το κτίριο θα χτιζόταν στο έδαφος σε τμήματα που ονομάζονταν σειρές πλαισίου (βασικά διατομές του πλαισίου) και στη συνέχεια θα γέρνονταν στη θέση τους και θα συνδέονταν μεταξύ τους. Απαιτεί πολλούς ανθρώπους, πολύ σχοινί και μια αρκετά καλή ιδέα για το τι κάνεις. Όσο δροσερό θα ήταν να έχουμε έναν μεγάλο αχυρώνα, λαμβάνοντας υπόψη την πραγματικότητα της κατάστασης, είμαι απίστευτα χαρούμενος που έχω έναν γερανό στη διάθεσή μου. Τα μεμονωμένα ξύλα σε αυτό το κτίριο μπορούν να ζυγίζουν κοντά στα 1000 λίβρες.

Σύροντας μια περιφέρεια στη θέση του με τη βοήθεια του δανεισμένου γερανού μας.

Μόλις τοποθετηθούν τα ξύλα, περνάμε ένα ή δύο μανταλάκια μέσα από την άρθρωση, δένοντας το τέντωμα στην τάπα και στερεώνοντας το πλαίσιο στη θέση του. Voila!

Schreibe einen Kommentar