veggie dashi με τζίντζερ και κουρκουμά. – Reading My Tea Leaves – Αργή, απλή, βιώσιμη ζωή.

veggie dashi με τζίντζερ και κουρκουμά. – Reading My Tea Leaves – Αργή, απλή, βιώσιμη ζωή.

Oktober 15, 2018 0 Von admin
veggie dashi με τζίντζερ και κουρκουμά | διαβάζοντας τα φύλλα τσαγιού μου

Το Waste Not είναι μια συνεργασία με τον φίλο μου, Κάρι Κινγκ. Η υπόθεση είναι απλή: η Carrie, συγγραφέας και συντάκτρια τροφίμων, μοιράζεται μια συνταγή που τονίζει τουλάχιστον έναν συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο μπορούμε να περιορίσουμε τη σπατάλη τροφίμων. Το φτιάχνω στο σπίτι, βγάζω ένα σωρό φωτογραφίες και το μοιράζομαι με όλους εδώ.

Θα προσπαθήσω να μην παρασυρθώ πολύ με τις μεταφορές του Οκτώβρη εδώ, αλλά αρκεί να πω ότι είναι μια εποχή όπου αισθάνεσαι αναμφισβήτητα ωραία να μαζεύεις το όργανό σου. Καθώς οι μέρες μικραίνουν και τα νέα χειροτερεύουν, θα κάτσω ευχαρίστως πάνω από ένα καζάνι που αναβοσβήνει και θα φτιάξω ένα ρόφημα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που τονώνει το ανοσοποιητικό για να αποτρέψω τα μικρόβια του Οκτωβρίου. Αυτή την εβδομάδα, η Carrie μας δίνει τον τέλειο πλούσιο ζωμό για να θεραπεύσουμε ό,τι σας ταλαιπωρεί—θέματα καρδιάς ή κεφαλιού ή άλλα—και να αξιοποιήσουμε σωστά κάθε είδους φαγητό που προορίζεται να ξεχαστεί. Από την πλευρά μου, εξάντλησα το τελευταίο τρίτο ενός τεμαχίου τόφου, τις κορυφές που περίσσεψαν από ένα μάτσο παντζάρια και δύο κρεμμύδια που σχεδόν άφησα να μαραθούν στο τραγανό κρισίπερ. veggie dashi με τζίντζερ και κουρκουμά | διαβάζοντας τα φύλλα τσαγιού μου

Από την Carrie:

Τις περισσότερες φορές η μαγειρική μου καθοδηγείται από μια διαδικασία σκέψης «τι έχω στη διάθεσή μου» ή «τι είναι της εποχής». Αλλά, ας το παραδεχτούμε, υπάρχουν και στιγμές που έχω μια λαχτάρα και καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να ξύσω αυτή τη φαγούρα. Πολλές φορές, αυτές οι λιγούρες σχετίζονται με το συναίσθημα παρά με τη γεύση. Έκθεμα Α, αυτόν τον θρεπτικό, ζεστό ζωμό γιατί αυτό που λαχταρώ περισσότερο αυτές τις μέρες είναι η άνεση.veggie dashi με τζίντζερ και κουρκουμά | διαβάζοντας τα φύλλα τσαγιού μου

Τον τελευταίο καιρό νιώθω λίγο σαν να χρειάζομαι μια αγκαλιά, αλλά σαν, συνέχεια. Παρά τις καλύτερες προσπάθειες, ήταν δύσκολο να βρεις ηρεμία στη μέση του ασταμάτητου μπαράζ στενοχωρητικών (το λιγότερο) πολιτικών, περιβαλλοντικών και γενικά σπασμένων της καρδιάς-με-απογοήτευσης ειδήσεις βρασμού από οργή (βλέποντας τον χωρισμό της οικογένειας στα σύνορα και το πιο πρόσφατο χαστούκι σε γυναίκες και επιζώντες από επίθεση). Είναι τόσο σταθερό και συνεχώς αυξανόμενο, είναι ειλικρινά δύσκολο να γνωρίζω σε ποιο θέμα να ρίξω τη μικρή ποσότητα ενέργειας που μου περισσεύει αφού βεβαιωθώ ότι είμαι σε θέση στο υπόλοιπο της ζωής μου (γονείς, οικογένεια, φίλοι, δουλειά, δουλειές, θελήματα , και τα λοιπά). Τότε νιώθω ότι δεν κάνω αρκετά, κάτι που αναπόφευκτα ακολουθείται από ενοχές και συναισθήματα ανεπάρκειας και άγχους που είναι αντιπαραγωγικά και για τα οποία πρέπει να ξεφύγω. Και έτσι, ένας φαύλος, ανθυγιεινός κύκλος.veggie dashi με τζίντζερ και κουρκουμά | διαβάζοντας τα φύλλα τσαγιού μου

Είναι σαφές ότι δεν είμαι μόνος σε αυτά τα συναισθήματα, κάτι που είναι παρήγορο από μόνο του. Αλλά το φαγητό μπορεί να είναι θεραπευτικό, σωματικά και ψυχικά. Το μαγειρεύουμε για να θεραπεύσει το κρυολόγημα. Το φέρνουμε στα σπίτια όταν οι άνθρωποι θρηνούν. Μαζευόμαστε γύρω του για να συνδεθούμε. Και η ελπίδα μου είναι ότι με αυτόν τον ταπεινό ζωμό, όποιος άλλος νιώθει το ίδιο όπως εγώ, μπορεί να αναζωογονηθεί, να ζεσταθεί, να ενισχυθεί και ίσως και να ικανοποιηθεί, έστω και για λίγες μόνο στιγμές.veggie dashi με τζίντζερ και κουρκουμά | διαβάζοντας τα φύλλα τσαγιού μου

Το Kombu είναι αποξηραμένο φύκι, ένα από τα πολλά είδη φυκιών που χρησιμοποιούνται στην ιαπωνική κουζίνα. Τα φύκια είναι μια υπερτροφή, γεμάτη γεύση και καλά πράγματα. Είναι επίσης, όταν συλλέγεται σωστά, μια πολύ βιώσιμη πηγή τροφής πολύ πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά, πράγμα που σημαίνει ότι ίσως θα έπρεπε όλοι να το γνωρίσουμε στη μαγειρική μας, αν δεν έχουμε ήδη λάβει το χρονοδιάγραμμα για την κλιματική αλλαγή που δημοσιεύτηκε πρόσφατα. Όμως, παρεκκλίνω. (Βαθιές ανάσες. Γαλήνη τώρα, γαλήνη τώρα.)veggie dashi με τζίντζερ και κουρκουμά | διαβάζοντας τα φύλλα τσαγιού μου

Το Kombu είναι άμεσα διαθέσιμο και ένα βασικό ντουλάπι στο σπίτι μου. Το ίδιο και τα αποξηραμένα μανιτάρια όλων των ειδών. Εδώ χρησιμοποιώ shiitake για να αποκτήσω τον πρόσθετο πλούτο σε γλουταμικό (γνωστός και ως umami) που κανονικά θα προερχόταν από παλαμίδα (ή αποξηραμένες νιφάδες τόνου) σε ένα παραδοσιακό ιαπωνικό dashi. Αλλά, πήγα με το shiitake για να το κρατήσω λαχανικό για το κορίτσι μου, την Erin, και επίσης λόγω των ιδιοτήτων τους που ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Έβαλα επίσης τζίντζερ και κουρκουμά για πρόσθετο ανοσοποιητικό και ενισχυτικά θρεπτικών συστατικών.veggie dashi με τζίντζερ και κουρκουμά | διαβάζοντας τα φύλλα τσαγιού μου

Ο Miso είναι επίσης βασικό στοιχείο στο ψυγείο μου. Όπως τα αποξηραμένα μανιτάρια και τα φύκια, διατηρείται για αρκετή ώρα. Αυτό το τρίο είναι φανταστικό να το έχεις στη διάθεσή σου για να φτιάξεις κάτι από το τίποτα. Έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής και έτσι δεν τα σπαταλώ ποτέ. Στην πραγματικότητα είναι χρήσιμα για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων, επειδή μπορούν να πεταχτούν μαζί για να βοηθήσουν στη χρήση περιττών κομματιών ρυζιού ή τόφου ή λαχανικών που διαφορετικά θα μπορούσαν να κατευθυνθούν σε κομπόστ, όπως τα τεύτλα, το ραπανάκι ή τα χόρτα γογγύλι. Όλα τα μεγάλα απόβλητα τροφίμων και όλα νόστιμα όταν προστίθενται σε αυτόν τον ζωμό.

Veggie dashi με τζίντζερ και κουρκουμά

2 (4-6 ιντσών) λωρίδες kombu
2 λίτρα νερό
1 φλιτζάνι αποξηραμένα μανιτάρια shiitake
Κομμάτι φρέσκο ​​τζίντζερ 3-4 ιντσών, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες
2 ίντσες φρέσκο ​​κουρκουμά, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες

Σκουπίστε το kombu με ένα υγρό πανί.

Σε μια μέτρια κατσαρόλα ή μια μεγάλη κατσαρόλα, συνδυάστε το kombu και το νερό και αφήστε το να μουλιάσει για 6-8 ώρες (ή όλη τη νύχτα).

Μετά το μούσκεμα – προσθέστε τα μανιτάρια στην κατσαρόλα και ζεστάνετε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να αρχίσει να σιγοβράζει. Μόλις αρχίσει να σιγοβράζει, ψαρέψτε το kombu με λαβίδες και πετάξτε.

Προσθέστε τζίντζερ και κουρκουμά και σιγοβράστε για άλλα 30 λεπτά.

Στραγγίστε το υγρό πάνω από ένα μεγάλο μπολ ή μια δεύτερη κατσαρόλα χρησιμοποιώντας ένα κόσκινο με λεπτό πλέγμα.

Απορρίψτε τα στερεά τζίντζερ και κουρκουμά, αλλά κρατήστε τα μανιτάρια για το σερβίρισμα.

Οι ζωμοί Miso είναι καλύτεροι όταν είναι φρέσκοι, οπότε αν δεν θέλετε να μετατρέψετε όλο το dashi σας σε ζωμό εμπλουτισμένο με miso, σε αυτό το στάδιο μπορείτε να αφήσετε στην άκρη όσο ζωμό θέλετε να χρησιμοποιήσετε αμέσως και να το βάλετε στο ψυγείο ή να καταψύξετε τα υπόλοιπα για μελλοντική χρήση. Θα μπορούσατε επίσης να πιείτε μόνο αυτόν τον ζεστό ζωμό χωρίς την προσθήκη miso. Θα μπορούσατε να σερβίρετε με τα ίδια προτεινόμενα πρόσθετα όπως παρακάτω ή απλά να το πιείτε απλά.

Για το ζωμό miso:
1 κουταλιά της σούπας πάστα miso ανά φλιτζάνι dashi
Διατηρημένα ανασυσταμένα μανιτάρια shiitake, κομμένα σε φέτες

veggie dashi με τζίντζερ και κουρκουμά | διαβάζοντας τα φύλλα τσαγιού μου

Προαιρετικά πρόσθετα:
Κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
Τόφου σε κύβους
Υπολείμματα χόρτα, όπως γογγύλι, παντζάρι ή ραπανάκι, ψιλοκομμένα και ανακατωμένα σε ζεστό ζωμό
Καστανό ρύζι που περίσσεψε

Τοποθετήστε την πάστα miso σε ένα θερμαινόμενο μπολ. Προσθέστε ζεστό ντάσι και ανακατέψτε με ένα πιρούνι ή ένα μικρό σύρμα μέχρι να διαλυθεί τελείως.

Τοποθετήστε ξανά τα μανιτάρια σε φέτες στον προετοιμασμένο ζωμό miso μαζί με οποιαδήποτε άλλα πρόσθετα.

veggie dashi με τζίντζερ και κουρκουμά | διαβάζοντας τα φύλλα τσαγιού μου
// ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

Χρησιμοποιήστε οποιαδήποτε πάστα miso σας αρέσει ή έχετε στο χέρι (κόκκινο, λευκό, κίτρινο). Φροντίζω πάντα να μην είναι ΓΤΟ.

Εάν χρησιμοποιείτε ψιλοκομμένα χόρτα ως πρόσθετο για το ζωμό miso, ανακατέψτε το στο dashi πριν από το βήμα miso – ώστε να μαλακώσουν. Στη συνέχεια, προχωρήστε με τα βήματα miso.

Η σούπα Miso είναι καλύτερη όταν παρασκευάζεται φρέσκια και όχι βρασμένη, καθώς μπορεί να χάσει τη θρεπτική της αποτελεσματικότητα όταν υποβάλλεται σε υψηλή θερμοκρασία. Αυτός είναι ο λόγος που προτείνω να μην μετατρέψετε και τα 2 λίτρα dashi σε ζωμό miso, εκτός αν το φάτε όλο αμέσως. Η κατάψυξη και το ζέσταμα δεν είναι ιδανικά για miso.

Κομπού και αποξηραμένα μανιτάρια shiitake είναι διαθέσιμα σε πολλά παντοπωλεία (όπως το Whole Foods) και στο διαδίκτυο. Μπορούν επίσης να βρεθούν σε οποιαδήποτε ασιατική αγορά τροφίμων.veggie dashi με τζίντζερ και κουρκουμά | διαβάζοντας τα φύλλα τσαγιού μου

Χάρη σε Κάρι Κινγκ για τη σύνταξη αυτής της ανάρτησης και την ανάπτυξη της συνταγής. Όταν η Carrie δεν με ενθαρρύνει σε περιπέτειες μαγειρικής σε μικροσκοπικά διαμερίσματα, είναι συγγραφέας και συντάκτρια τροφίμων. Η δουλειά της στα βιβλία μαγειρικής περιλαμβάνει Πρωινό, Μεσημεριανό, Δείπνο… Ζωή με τη Missy Robbins και Ο σεφ της διπλανής πόρτας με την Amanda Freitag. Έχει συμβάλει στην Συγκεντρώστε το περιοδικό και Ζωή & Θυμάρι και εργάζεται ως συντάκτης συνταγών στο Marley Spoon και Δείπνο. Χάρη στη σχολή μαγειρικής και τον πολύ χρόνο που αφιερώνει σε κουζίνες, τόσο επαγγελματική όσο και οικιακή, μπορεί να μαγειρέψει σχεδόν τα πάντα, αλλά συνήθως θέλει απλώς ένα λίγοι ζευγάρι λίγες φέτες πίτσα.

Για τους περίεργους:

Ο ολλανδικός φούρνος μας από μαύρο εμαγιέ χυτοσίδηρο είναι από Γερανός; Πήρα το δικό μας από East Fork Pottery.

Η καρό χαρτοπετσέτα μας είναι από Λευκά είδη δοντιών.

Αυτή η ανάρτηση περιλαμβάνει συνδέσμους συνεργατών. Η ανάγνωση των φύλλων τσαγιού μου μπορεί να κερδίσει μια μικρή προμήθεια για τα αγαθά που αγοράζονται μέσω αυτών των συνδέσμων.